Actualitate

Un grup de jurnalisti, cavaleri ai Ordinului Republicii cer demisia lui Ion Muruianu, presedintele Curtii Supreme de Justitie

Mai multi directori de institutii media si jurnalisti detinatori ai „Ordinului Republicii”, intr-o Scrisoare deschisa adresata presedintelui parlamentului si presedintelui interimar al R. Moldova cer demisia lui Ion Muruianu, presedintele Curtii Supreme de Justitie.

SCRISOARE DESCHISa
adresata presedintelui Parlamentului, sefului interimar al statului, domnului Mihai Ghimpu, in legatura cu atacurile asupra presei din partea presedintelui Curtii Supreme de Justitie a Republicii Moldova, Ion Muruianu
Stimate Domnule Presedinte,

Sambata, 13 februarie, in cadrul adunarii generale a judecatorilor, Ion Muruianu, presedintele Curtii Supreme de Justitie (CSJ), si-a permis un atac murdar, in stil si limbaj stalinist, la adresa presei si a jurnalistilor. Citam: „Un rol diabolic si distructiv in aceasta afacere il joaca mass-media care, fiind prin definitie dulai de paza ai societatii se transforma uneori – sa-mi fie de scuzare – in caini turbati care devin periculosi pentru societate prin minciunile pe care le raspandesc”.
In conditiile in care, prin vointa majoritatii populatiei, in 2009 la conducerea R. Moldova a venit o alianta liberal-democratica, ce a proclamat modernizarea si democratizarea tarii, racordarea ei la standardele valorice europene, un asemenea atac asupra presei este nu numai un regretabil anacronism, din epoca stalinista, ci si o recidiva periculoasa a ideologiei si practicii totalitarismului comunist.

Presa a fost si ramane institutia fundamentala a unei societati democratice, garantia respectarii drepturilor si libertatilor cetatenilor, iar declararea ei drept „un caine turbat periculos pentru intreaga societate” nu poate fi tolerata sub niciun motiv.
Aceasta fiind situatie ne adresam catre dumneavoastra, domnule presedinte al Parlamentului, cu cererea de a include pe ordinea de zi a primei sedinte a Legislativului chestiunea privind demiterea din functia de presedinte al CSJ a lui Ion Muruianu. Ne adresam, de asemenea, intregii opinii publice, societatii civile, oamenilor de cultura si arta, savantilor, cadrelor didactice s.a.m.d. ca sa sprijine initiativa noastra. Sa facem uz de toate metodele legale care ne stau la dispozitie pentru a salva justitia de asemenea „slujitori” ai ei, cum este Ion Muruianu.

Valeriu Saharneanu, presedintele Uniunii Jurnalistilor din Moldova, cavaler al „Ordinului Republicii”

Constantin Tanase, directorul Cotidianului national TIMPUL, cavaler al „Ordinului Republicii”

Dumitru Ciubasenco, redactor-sef al ziarului „Panorama”, cavaler al „Ordinului Republicii”

Val Butnaru, director general „Jurnal Trust Media”, cavaler al „Ordinului Republicii”

Anatolie Golea, director general al Companiei „Analitic Media grup” – TV7, cavaler al „Ordinului Republicii”

Aneta Grosu, redactor-sef al saptamanalului de investigatii „Ziarul de Garda”,

Valentina Ursu, reporter la Biroul de la Chisinau al postului de radio „Europa Libera, cavaler al „Ordinului Republicii”

Constantin Marin, presedintele IPNA „Teleradio-Moldova”

Alexandru Dorogan, directorul general al postului „Radio Moldova”

Dumitru Ciorici, manager media portalul de stiri Unimedia.md

Nicolae Dabija, directorul saptamanalului „Literatura si Arta”

Veaceslav ?abuleac, directorul postului de radio „Vocea Basarabiei”

Petru Bogatu, editorialist "Jurnal de Chisinau", cavaler al "Ordinului Republicii"

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *