Actualitate

Un nou 4 aprilie 2005 ar fi mortal pentru democratia moldoveneasca

Maine va avea loc prima sedinta a parlamentului nou ales. Chiar daca cei trei lideri ai partidelor de opozitie au negat categoric faptul ca vor vota un presedinte propus de comunisti, in societate persista teama unei eventuale tradari, similare celei din 4 aprilie 2005. Deoarece pozitiile in aceasta privinta ale sefilor AMN, PLDM si PL sunt cunoscute deja opiniei publice, am adresat cinci intrebari vicepresedintilor acestor trei formatiuni:

 

1. Care va fi tactica adoptata de formatiunea pe care o reprezentati in noul parlament?

2. Ati declarat anterior ca nu veti participa la alegerea unui presedinte propus de comunisti. Va mentineti pozitia? Daca da, cum veti apara „mandatul de aur”, in situatia in care presedintele in exercitiu declara ca va negocia nominal, unul sau chiar mai multe mandate, cu deputatii din Opozitie?

3. In ipoteza unor alegeri anticipate, cat de pregatita este formatiunea dumneavoastra pentru a tine piept unei noi campanii electorale?

4. Care sunt sansele Opozitiei la anticipate, in cazul in care 80 la suta din mass-media, inclusiv televiziunea si radioul public, vor continua sa ramana in subordinea – oficiala sau neoficala – a Puterii comuniste?

5. In ce masura se poate baza Opozitia pe sprijinul institutiilor europene in cazul unor alegeri anticipate?

Anatol Salaru, vicepresedinte al PL:

„Singura solutie sunt alegerile anticipate”

1. Pozitia Partidului Liberal este cunoscuta. Noi vom participa la lucrarile Parlamentului, in conformitate cu mandatul pe care ni l-au acordat cei peste 200 de mii de alegatori care au votat pentru PL. La aceasta etapa, ii vom reprezenta in legislativ, vom apara interesele lor si vom expune punctul de vedere asupra situatiei din RM, inclusiv asupra uzurparii masive a vointei populare de catre regimul comunist prin falsificarea rezultatelor alegerilor din 5 aprilie, precum si asupra teroarei instaurata de acest regim dupa alegeri.

2. Ne mentinem pozitia ferma – nu vom participa la alegerea presedintelui R. Moldova. Consideram ca singura solutie pentru actuala criza politica profunda in care ne aflam sunt alegerile anticipate. Partidul Liberal este stapan deplin pe mandatele incredintate de alegatori si avem incredere deplina in toti colegii deputati ca, indiferent de presiunile venite din afara, obiectivul PL va fi atins. Deputatii PL nu vor participa la procedura de votare a sefului statului, iar grupul nostru parlamentar se va afla tot timpul impreuna.

3. Suntem pregatiti de alegeri anticipate si vom desfasura o campanie electorala mult mai eficienta decat cea precedenta, pentru ca vom tine cont de erorile comise si le vom corecta. Mai mult, consideram ca partidele de Opozitie care au intrat in Parlament au sanse mai mari de a invinge comparativ cu partidul comunistilor, in cazul in care vor fi asigurate conditii egale pentru toti concurentii electorali. Pentru desfasurarea unei campanii corecte, sunt fundamentale urmatoarele conditii minime: crearea Registrului alegatorilor, deschiderea sectiilor de votare peste hotare, pentru a asigura dreptul la vot al celor peste un milion de cetateni plecati la munca, punerea sub controlul public al televiziunii si radioului de stat.

4. Sansele se reduc, in aceasta situatie, dar, repet, ea trebuie schimbata neaparat. Cu ajutorul societatii civile, al Consiliului Europei, al Parlamentului European, consider ca se poate realiza o schimbare in acest sens in perioada urmatoare. Vom pleda pentru toate aceste obiective din prima zi de lucru a Parlamentului si cred ca vom reusi.

5. Opinia publica internationala, inclusiv cea europeana, este net in favoarea Opozitiei si condamna cu severitate regimul comunist. Cred ca, dupa 5 aprilie, am reusit sa schimbam in buna masura optica institutiilor europene si tratamentul pe care acestea ar fi dispuse sa-l aplice regimului comunist de la Chisinau. Deci, avem astazi cu totul alta situatie decat cea de pana la 5 aprilie si cred ca putem conta intr-o masura mai mare pe sprijinul institutiilor europene in desfasurarea unor alegeri anticipate corecte.


Alexandru Tanase, prim-vicepresedinte al PLDM:

„Niciun deputat PLDM nu va vota un presedinte comunist”

1. Prima sedinta a parlamentului urmeaza sa aiba loc pe fundalul unei nemultumiri sociale cvasigenerale fata de fraudarea alegerilor de catre comunisti. Societatea inca nu si-a revenit dupa macelul organizat de Voronin in zilele ce au succedat evenimentele din 7 aprilie 2009. Desi alegerile au avut deja loc, comunistii nu dau niciun semn ca ar intentiona sa renunte la retorica intoleranta care poate fi partial acceptata doar in campanii electorale. In acest context, strategia politica a PLDM porneste de la responsabilitatea politica si morala enorma fata de sutele de mii de oameni care ne-au mandatat in acest parlament. Nu vom face niciun fel de compromisuri ce ar veni in contradictie cu optiunile politice ale alegatorilor nostri. Iar comunistii trebuie sa fie pregatiti sa se confrunte cu o opozitie politica redutabila pe care nu au cunoscut-o in cei opt ani de guvernare. La prima sedinta, urmeaza sa fie aleasa conducerea parlamentului si, probabil, vor fi formate comisiile permanente ale parlamentului. Deputatii PLDM nu vor vota candidaturile comunistilor pentru functiile de presedinte si vicepresedinti ai parlamentului.

2. La acest capitol, pozitia noastra este neschimbata. Niciun deputat din partea PLDM nu va vota un presedinte propus de comunisti. In cadrul partidului, nu am pus in discutie problema „apararii” asa-numitului „mandat de aur”, deoarece ne bucuram de o incredere deplina intre noi. Atunci cand Voronin a mentionat ca va „negocia individual” cu deputatii din opozitie, s-a referit, de fapt, la coruperea sau santajarea acestora. Colegii nostri nu negociaza individual cu nimeni iar eventualele tentative de santaj sau corupere vor fi facute publice imediat.

3. Noi vom face fata unor eventuale alegeri repetate, vom fi la fel de energici si combativi cum am fost pana acum.

4. Indiferent care ar fi sansele opozitiei in eventualitatea unor alegeri anticipate, o solutie mai buna nu exista. Comunistii nu se vor schimba niciodata. Cei care au avut rabdare sa urmareasca ultima iesire televizata a aiatolahului de pe malul Bacului au observat ca mesajul comunistilor se radicalizeaza, devenind tot mai agresiv. Este naiv sa credem ca un eventual compromis ar putea sa-i schimbe cumva pe comunisti. De aceea alta solutie decat anticipatele nu exista. Nu poate fi neglijat nici aspectul moral al respectivei situatii, deoarece societatea noastra are experienta trista a tradarilor anterioare. Un nou 4 aprilie 2005 ar fi mortal pentru democratia moldoveneasca si ar transforma RM in a doua Belarus.

5. La ora actuala, asistam la o schimbare de optica a institutiilor europene fata de regimul Voronin. Timp de opt ani, diversi emisarii occidentali au tot incurajat „tanara democratie moldoveneasca”. Acum multi dintre ei au ajuns sa recunoasca ca au gresit tratand regimul Voronin ca pe o „tanara democratie”. Sunt convins ca macelul organizat de Voronin dupa 7 aprilie 2009 ii va determina pe europeni sa fie mult mai prudenti cu „incurajarile” si mai exigenti fata de respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale.

 

Veaceslav Untila, vicepresedinte AMN:

„AMN nu a tradat in 2005 si nu va trada nici in 2009”

1. AMN a fost, este si va ramane in continuare o formatiune de opozitie anticomunista.

2. AMN nu a tradat in 2005 si nu va trada nici in 2009.

3. Va fi o campanie grea, dar in numele viitorului copiilor nostri, in numele viitorului R. Moldova, merita sa facem acest efort.

4. Daca vor fi respectate drepturile cetateanului la informatie, atunci sansele comunistilor se vor reduce considerabil.

5. Institutiile europene au demonstrat ca nu sunt indiferente fata de ceea ce s-a intamplat in recenta campanie electorala si, mai cu seama, fata de ceea ce a urmat dupa aceasta campanie.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *