Actualitate

Un nou regulament privind întreţinerea animalelor de companie în municipiul Chişinău

Regulile menţionate se bazează, în primul rînd, pe atitudinea umană faţă de animale, precum şi pe creşterea gradului de responsabilitate a deţinătorilor de animale de companie. Principiile de bază ale noului Regulament sunt protecţia animalelor faţă de tratament crud, evidenţa şi gestionarea populaţiei de animale de companie fără stăpîn prin metode umane, precum și asigurarea unor condiţii adecvate pentru convieţuirea armonioasă a oamenilor şi animalelor în mediul urban.

Proiectul Regulamentului privind întreţinerea animalelor de companie în municipiul Chişinău poate fi accesat pe site-ul www.chisinau.md. Dezbaterile publice pe marginea documentului vor avea loc până la sfârşitul lunii noiembrie curent. La discuţii vor participa reprezentanţii Primăriei Chişinău, gestionarii fondului locativ, ÎM Regia „Autosalubritate", Centrului de Sănătate Publică şi ai organizaţiilor de protecţie a animalelor.

Ulterior, proiectul Regulamentului va fi înaintat spre examinare şi aprobare Consiliului municipal Chişinău.

Actualul Regulament privind întreţinerea animalelor de companie, aprobat încă 2001, nu corespunde cerinţelor şi normelor morale ale unei societăţi civilizate contemporane. Deocamdată, indiferent dacă au un adăpost sau nu, câinii și pisicile nu sunt protejate de nici o lege a Republicii Moldova. În cazul maltratării sau uciderii animalului, făptașul riscă o amendă de 200-400 de lei.

În același context, Organizația „Societatea umană” își propune inițial să modifice articolele 157 și 158 ale Codului Contravențional și să introducă pedeapsa penală pentru cruzimea faţă de animale. Pentru a înainta proiectul de lege Ministerului Justiției, membrii „Societății umane” au pornit o petiție ce poate fi accesată pe www.faracruzime.md. Un material de amploare pe acest subiect poate fi citit aici

timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *