Actualitate

Un oligarh născut în R. Moldova vinde chinezilor o parte din compania ce valorează patru miliarde de dolari

El discută vânzarea unui pachet important de acţiuni din compania sa O1 Properties, unul dintre cei mai mari proprietari din Rusia, către un dezvoltator chinez, scrie Capital.

Surse citate de Reuters spun că pachetul de acţiuni este vizat de al doilea cel mai mare dezvoltator imobiliar chinez, compania Vanke. O1 Properties deţine 12 centre de afaceri în Moscova evaluate la circa 4 mld. dolari. Banii din vânzare ar urma să fie utilizaţi pentru noi achiziţii, spun sursele citate.

Averea de 1,43 mld. dolari a lui Boris Mints a cunoscut o creştere importantă în ultimii ani, după o rafală de tranzacţii care au condus la iniţierea fuziunii dintre Immofinanz şi CA Immo, doi dintre cei mai mari dezvoltator austrieci, ambii prezenţi în România în top cinci.

În 2014 el a vândut 12% din O1 Properties către Goldman Sachs International, iar cu banii a cumpărat o serie de fonduri de pensii ruseşti şi a intrat în acţionariatul CA Immo, unul dintre cei mai mari proprietari de clădiri de birouri din România. El a achiziţionat un pachet de acţiuni CA Immo de la UniCredit Bank Austria pentru 295 mil. euro. Tranzacţia a transformat grupul O1 în acţionar cu 16,35% din CA Immo. Într-o tranzacţie ulterioară, încheiată în 2015, Boris Mints a mai cumpărat 9,65% din acţiunile companiei, în urma unei tranzacţii de circa 180 mil. euro. Astfel, oligarhul rus a devenit principalul acţionar al CA Immo, cu o participaţie de 26%, în urma unor investiţii cumulate de 475,2 mil. euro.

În 2016, rusul şi-a vândut participaţia rivalilor de la Immofinanz pentru 604 mil. euro, marcând un câştig de 129 mil. euro într-un an şi jumătate. Prin această tranzacţie a fost declanşat procesul de fuziune dintre cei doi giganţi austrieci, care odată încheiat va crea cel mai mare proprietar de clădiri de birouri din România.

Născut în 1958 în localitatea Rîbniţa din Republica Moldova, Boris Mints şi-a sporit averea foarte uşor în ultimii ani. Aceste mişcări l-au urcat în acest an pe locul 66 în topul celor mai bogaţi ruşi, cu o avere estimată la 1,43 mld. dolari, potrivit revistei americane Forbes. În anii `90, Mints a lucrat pentru Comitetul de Administrare a Proprietăţilor de Stat şi a Administraţiei Prezidenţiale a Rusiei.

capital.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *