Ultima oră

Un politician extremist, înjunghiat la un miting în campanie, a devenit noul președinte al Braziliei

Politicianul extremist Jair Bolsonaro este cunoscut pentru vederile sale anti-imigraţie şi rasiste. Este un critic vocal al minorităţilor sexuale, iar opiniile sale împotriva avortului şi despre regimul armelor i-au adus porecla de „Trump de la Tropice”. Sondajele de opinie îl indicau drept favorit al turului al doilea. Contracandidatul său, socialistul Fernando Haddad, este reprezentantul unei abordări moderate, democratice, însă partidul său a avut de suferit de pe urma marilor scandaluri recente de corupţie din ţară.

Rezultatele după numărarea a 88,8% din buletinele de vot au fost comunicate de Tribunalul Superior Electoral (TSE), duminică seara.

Circa 147 de milioane de alegători din cea mai puternică țară a Americii Latine au votat în al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

Jair Bolsonaro îi va urma în funcţie lui Michel Temer, pentru un mandat de patru ani, de la 1 ianuarie 2019.

Mii de simpatizanţi s-au adunat în faţa domiciliului lui Bolsonaro – situat într-un cartier înstărit din Rio de Janeiro – pentru a sărbători victoria deputatului.

Discursul victoriei: Vom schimba destinul Braziliei
În primul său discurs, Bolsonaro a lansat un apel la schimbarea destinului Braziliei. „Nu putem continua să flirtăm cu socialismul, comunismul, populismul de stânga”, a spus acest politician apărător al dictaturii militare (1964-1985). „Împreună, vom schimba destinul Braziliei", a spus fostul căpitan de armată de 63 de ani, care va prelua frâiele celei mai mari ţări din America Latină în ianuarie, datorită voturilor a peste 57 de milioane de alegători.

Încă de la anunţarea primelor rezultate parţiale, focuri de artificii au început pe plaja din Barra da Tijuca, unde zeci de susţinători ai lui Bolsonaro erau adunaţi în faţa domiciliului său pentru a sărbători victoria.

„Noi suntem poporul indignat, exasperat de violenţă şi corupţie. Poporul a vorbit. Este pentru prima dată când mă simt reprezentat”, a spus André Luiz Lobo, un bărbat de culoare de 38 de ani care conduce o afacere.

Pe plaja din Barra da Tijuca, numeroşi susţinători ai lui Bolsonaro au strigat insulte la adresa Partidului muncitorilor, a lui Fernando Haddad şi a mentorului său, fostul preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva, încarcerat din aprilie pentru corupţie.

La rândul său, în primul său discurs de după anunţarea rezultatelor, Fernando Haddad nu l-a felicitat pe învingător şi a cerut ca cei 45 de milioane de alegători ai săi „să fie respectaţi”.

Aflat alături de cea de a treia sa soţie, Michelle, şi de un pastor evanghelic, Jair Bolsonaro a promis că guvernul său "va apăra Constituţia, democraţia, libertatea".

"Nu sunt nici promisiunea unui partid, nici vorbele deşarte ale unui om, ci un jurământ în faţa lui Dumnezeu", a mai spus el, răspunzând astfel criticilor săi care îl văd ca pe o ameninţare pentru democraţie.

La Sao Paulo, cea mai mare metropolă din Brazilia, mii de susţinători ai lui Bolsonaro au ieşit pe străzi, inclusiv pe bulevardul Paulista, una dintre cele mai mare artere ale oraşului.

„Brazilia a fost eliberată de comunism, de comunismul din Cuba şi Venezuela", a strigat Sheila Sani, de 58 de ani, agitând un drapel al Braziliei.

Într-o ţară minată de o violenţă record, marasm economic, corupţie endemică şi o criză de încredere acută în clasa politică, Jair Bolsonaro a reuşit să se impună drept omul energic de care Brazilia ar avea nevoie, comentează AFP, preluată de Agerpres.

Apărător al familiei tradiţionale, el a beneficiat de susţinerea crucială a puternicelor biserici evanghelice şi a indignat, prin declaraţiile sale revoltătoare, o bună parte dintre bărbaţii de culoare, femei şi membri ai comunităţii LGBT.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *