Timpul.md

Actualitate 21 Iulie 2017 | 11:59

Un român, profesorul anului 2016 la Harvard: „Aveţi capacitatea de a deveni liderii continentului”

Dacă un român ar spune celorlalţi că putem deveni liderii acestui continent, ar fi catalogat drept nebun şi marginalizat. A făcut-o însă joi seară, la Bucureşti, Steve Jarding, ales profesorul anului în 2016 la prestigioasa universitate americană Harvard. 

Profesorul Jarding a fost impresionat, de-a lungul anilor, de studenţii cu care a lucrat de-a lungul anilor şi în care a văzut că sunt speciali faţă de cei veniţi din alte colţuri ale lumii. Tinerii români au capacitatea de lideri şi îndemnul profesorului este de a susţine noul val de tineri care se întorc acasă:

„Sunt un om foarte norocos, lucrez cu unii dintre cei mai buni şi isteţi studenţi din întreaga lume. Lucrez cu mulţi preşedinţi şi prim-miniştri. Însă mulţi dintre ei au uitat de unde au plecat şi au uitat ce înseamnă ACASĂ. Tinerii voştri au asta”!


Secretul în a evolua, după părerea lui Jarding, este de a investi în educaţie: "Dacă vrei ca România să obţină un loc fruntaş nu numai în Europa, ci în toată lumea, iar România are o incredibilă resursă umană, trebuie să investeşti în educaţie. Trebuie să le dai tinerilor şansa de a-şi găsi potenţialul. De foarte mult timp, cred că nu există ceva ce mintea şi spiritual uman nu pot face.(...) Am avut la Harvard studenţi români care au excelat pe domeniile lor, dar nu este vorba doar despre sistemul de educaţie, ci şi de individul care vrea să facă bine. Sfatul meu este că nu poţi investi niciodată suficient în educaţie". 

De la vorbă până la faptă e un drum etern Desigur, la acest articol vor veni multe comentarii blazate, cu oameni dezamăgiţi de prezentul gri, care vor începe să scrie despre trenul care a rămas fără vagoane, de TAB-ul armatei scufundat în Dunăre, şi câte şi mai câte ştiri (multe din ele false!) care ne lovesc de fiecare dată orice tentativă de a îndrăzni să visăm şi să creem o proiecţie a unei ţări bune. Aşa cum am scris în articolul despre călătoria mea în Diaspora, avem un imens potenţial peste graniţe, oameni care stau cu sufletul alături de ţară şi se gândesc cum să ajute la schimbările de acasă.

Ei sunt cei care vor face ţara, şi pe cei din ea, să prospere şi să-şi ocupe locul de drept. Mai trebuie doar să permitem gândirii noastre că acest lucru este posibil. În urmă cu doi ani, celebra companie americană de analiză strategică Stratfor prezicea faptul că în următorii 10-20 de ani, România va deveni un lider regional, iar unirea cu Basarabia se va realiza, printr-o coaliţie cu Polonia.

„Ne aşteptam ca aceasta coalitie sa fie condusa de Polonia iar Romînia să joace un rol semnificativ în prima jumătate a deceniului. În a doua jumătate, această alianţă va juca un rol semnificativ în retrasarea frontierelor Rusiei şi recuperarea teritoriilor pierdute prin metode formale şi informale. În timp ce Moscova va slăbi, aceasta alianţă va deveni influenţa dominantă nu doar în Belarus şi Ucraina, dar chiar şi mai la est”. Desigur, suntem acum conduşi de oameni mici, care nu îndrăznesc mai mult. Dar nu va fi tot timpul aşa!

Steve Jarding este recunoscut în Statele Unite şi în întreaga lume drept un adevărat „antrenor de lideri”. A absolvit facultatea de jurnalism şi ştiinţe politice la Universitatea South Dakota şi are un master la Universitatea din Oklahoma, iar din 2004 predă la Harvard Kennedy School. Cursul lui este unul dintre cele mai populare de la Harvard, reunind în fiecare an sute de studenţi dornici să înveţe despre leadership, comunicare şi management. Financial Times i-a făcut un profil de invidiat, remarcând metodele sale de predare, care combină teoria cu practica a zeci de ani de campanii politice de succes. în România el a fost prezent această săptămână la iniţiativa RISE Consortium, o platformă globală de investiţii dedicată dezvoltării României, lansată cu această ocazie. Dictonul lor este See further. Go further.

George Simion

adevarul.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus