Politică

Un vicepreşedinte american ştie de ce vizitează o ţară

Igor Corman,
deputat PD, preşedintele Comisiei pentru politică externă

Este o vizită importantă. Dacă vă amintiţi, în 1992, James Becker, secretar de stat al SUA, a fost la Chişinău. De atunci, timp de 20 de ani, mai mulţi preşedinţi ai SUA au vizitat de mai multe ori ţările vecine. Este normal să aibă loc o astfel de vizită şi în RM, chiar dacă se face la nivel de vicepreşedinte.
Traseul pe care l-a selectat – Helsinki, Moscova, Chişinău – nu are neapărat vreo legătură. Vizita de la Helsinki a coincis cu cei 100 ani de când se sărbătoreşte ziua de 8 Martie, iar Finlanda, după cum ştim, are şi preşedinte, şi prim-ministru femei. La Moscova vizita a avut scopul de resetare a relaţiilor Washington-Moscova, care, apropo, şi pe noi ne avantajează. Cu cât mai bună va fi, cu atât şi noi vom profita, inclusiv în ceea ce priveşte soluţionarea conflictului transnistrean.

Să nu uităm şi de contextul evoluţiilor de după alegerile din iulie 2009. Şi europenii, şi americanii ne urmăresc cu atenţie. Cred că Moldova ar putea fi un caz de succes în plan regional. Este şi un mesaj de încurajare pe care îl aduce Biden la Chişinău – ca să continuăm mai departe reformele. Cred că trei subiecte vor domina agenda discuţiilor: relaţia moldo-americană, integrarea europeană şi conflictul transnistrean. Chiar astăzi (ieri – n.n.), am votat în Parlament un proiect de lege care va permite furnizarea datelor cu caracter personal, din perioada 1933-1945, de la Arhiva naţională a Moldovei către Muzeul memorial al Holocaustului din SUA, ceea ce reprezintă o chestiune foarte sensibilă pentru americani. Tot azi (ieri – n.n.), Congresul SUA urmează să ia act de amendamentul Jackson-Waneck, care va permite RM să intre în lista ţărilor avantajoase din punct de vedere a comerţului cu SUA. În ceea ce priveşte integrarea europeană, SUA, tradiţional, ne sprijină în contextul relaţiei euroatlantice, iar în problema transnistreană SUA sunt observatori.

Boris Vieru,
deputat PL

Cred că este o vizită absolut inedită, din punctul de vedere al politicii americane în raport cu RM. Opinia mea este că semnificaţia vizitei lui Biden este să consolideze independenţa şi mai ales suveranitatea RM pe întreg teritoriul ei, inclusiv desprinderea reală din fostul bloc sovietic. La nivelul marilor cancelarii occidentale – şi mă refer la politica UE şi SUA în raport cu conflictul transnistrean -, deja s-au produs mutaţii majore în modul de abordare şi soluţionare a conflictului. Bineînţeles că rămâne formatul „5 plus 2”, dar s-a produs o „ruptură”, care a pornit de la înţelegerea Merkel-Medvedev. Aceasta, cred, va fi susţinută şi de SUA, urmând probabil eforturile diplomatice în acest sens. Nu exclud că există şi anumite înţelegeri, care nu se fac publice, între preşedintele Obama şi preşedintele Medvedev, anume pe marginea conflictului transnistrean. Deci, din punctul acesta de vedere, cota RM în balanţa geopolitică actuală creşte foarte mult. Să nu uităm că interesul este major atât pentru SUA, care îşi promovează interesele NATO, cât şi pentru UE, ambele blocuri având hotar cu ţara noastră. Este nevoie de o stabilitate aici, şi ea poate fi asigurată doar cu rezolvarea acestui conflict.

Bineînţeles că vizita poate contribui şi la rezolvarea crizei politice din ţară. Cei trei lideri ai AIE au „antenele” foarte bine puse la punct şi recepţionează şi respectă semnalele care vin din exterior, mai ales din partea partenerilor care susţin evoluţia europeană a RM. Să nu uităm contribuţia majoră financiară a SUA. Cred că va fi transmis un semnal foarte clar, ca să se asigure stabilitatea politică timp de patru ani, să se voteze preşedintele, indiferent în ce formulă.

Mihai Godea,
deputat PLDM

Vizita va avea un efect extraordinar, pentru că aceasta vine să reconfirme o dată în plus sprijinul politic al SUA pentru guvernarea din R. Moldova şi pentru procesul de reforme democratice pe care le-am început. Un vicepreşedinte american nu vine pur şi simplu într-o ţară, mai ales ca R. Moldova, care este la începutul său democratic şi are nevoie de foarte mult sprijin la nivel internaţional pentru a putea continua ceea ce a început AIE.

Igor Dodon,
deputat PCRM

Trebuie să recunoaştem că această vizită este foarte importantă pentru Moldova. Cred că pentru orice ţară vizitată oficial de politicieni de asemenea rang este un eveniment important. Care va fi efectul? Cred că este prematur să vorbim, deoarece încă nu cunoaştem ce subiecte vor fi abordate. Dar, fără îndoială, această vizită este foarte importantă pentru R. Moldova, mai ales că are loc după întrevederea oficială cu liderii din Federaţia Rusă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *