Actualitate

Unele cupluri nu au mai ajuns la nunta de aur

25 de cupluri din Chisinau si-au sarbatorit, sambata, nuntile de aur. Unii au depus inca in luna noiembrie 2008 cereri pentru a fi omagiati, dar deoarece conturile primariei au fost blocate, ceremonia a putut fi organizata abia la 20 martie.
Intre timp, doua persoane au decedat si nu au mai reusit sa-si reinnoiasca juramantul la Starea Civila.

Sambata, la Oficiul Central al Starii Civile din Chisinau era mare animatie. Cele 25 de cupluri, care si-au sarbatorit 50 de ani de casnicie, au venit insotite de prieteni, nepoti, stranepoti, copii si chiar nanasei. „Tinerii insuratei” si-au reimprospatat juramintele in cadrul unei ceremonii civile.
Sarbatorirea nuntilor de aur impreuna cu municipalitatea capitalei este o traditie care vine din 1997. De atunci si pana in decembrie 2008, cand, printr-o decizie a Ministerului Justitiei, fusesera blocate conturile primariei, la fiecare sfarsit de luna 15-25 de cupluri isi serbau nuntile de aur. De-a lungul anilor, au fost omagiate 2286 de cupluri. Evident, primaria le ofera „tinerilor insuratei” cadouri – cate un buchet mare de flori si cate o mie de lei. Acestia mai primesc o adeverinta de casatorie si sunt inregistrati in cartea de stat a Oficiului Starii Civile. „Este o traditie frumoasa. Oamenii sunt multumiti, unii, coplesiti de emotii, incep chiar a plange. Din pacate, cate un membru din doua familii, care si-au dorit sarbatorirea nuntii de aur, nu au mai reusit sa ajunga la eveniment. Nunta acestora ar fi trebuit sa fie sarbatorita in luna decembrie, dar a fost organizata abia in martie si, intre timp, ei au decedat. La ceremonie au venit doar partenerii ramasi in viata. Le-am daruit cate un buchet de flori pe care fiecare dintre ei s-a dus sa-l puna la mormantul celui care i-a fost alaturi 50 de ani”, ne-a spus Nina Stratulat, sefa Directiei social-umanitare si relatii interetnice din cadrul primariei.
Municipalitatea omagiaza si persoanele care implinesc 100 de ani de la nastere. Acestia sunt vizitati acasa si li se inmaneaza cate 5000 de lei. In capitala locuiesc 40 de persoane care au varste peste 100 de ani.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *