Actualitate

Universitatea Central Europeană, invitată să se mute la Arad după ce Ungaria vrea să-i închidă porţile

"Constatând îngrădirile care se întâmplă astăzi în Ungaria cu Univeristatea Central Europeană, am transmis o scrisoare de solidaritate, dar în acelaşi timp am trimis şi o ofertă dacă această Universitate Central Europeană doreşte să se relocheze în Arad. Aradul face parte din aceeaşi cultură central-europeană, credem exact în aceleaşi valori care au făcut ca această universitate să aibă motivaţia de a educa generaţii întregi. Mai mult decât atât, foarte muţi români au studiat la această universitate şi chiar arădeni au fost studenţi acolo. De aceea, împreună cu consilierii, am convenit să trimitem această scrisoare, scrisoare de respect, de solidaritate, dar şi ca o ofertă care vine din partea unui oraş care pune la dispoziţie, în prima fază, o locaţie cu o suprafaţă de peste 2.000 metri pătraţi, parter cu două etaje, pentru partea educaţională, şi evident, o altă suprafaţă importantă pentru zona de cazare şi masă, lucru care va merge în sprijinul activităţilor studenţeşti”, a declarat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, Gheorghe Falcă.

Potrivit acestuia, pentru cămin există o altă clădire de circa 2.000 metri pătraţi, cu 75 de camere.

”Dorim să invităm Universitatea Central Europeană să se relocheze în oraşul nostru", a spus primarul, fără să precizeze care sunt clădirile pe care le poate oferi Universtităţii Central Europene.

"În momentul în care vom intra în Cetatea Aradului, acolo unde vom introduce şi cele două universităţi din Arad, vom prezenta conducerii de la Budapesta a acestei universităţi suprafeţele propuse pentru relocare şi în Cetatea Aradului, într-unul din corpurile administrative, astfel încât această activitate să poată fi desfăşurată în condiţii bune”, a adăugat primarul.

Întrebat dacă nu crede că propunerea va suscita atacuri din partea criticilor lui George Soros, Gheorghe Falcă a răspuns: "Îmi pare rău că atunci când am fost tânăr nu am putut să merg într-un program de pregătire al Fundaţiei (Soroş – n.r.)".

Acesta nu consideră că oferta ar putea reprezenta un afront la adresa Ungariei: "Cred că suntem în Uniunea Europeană, într-un stat în care circulaţia este liberă, eu cred că în acest moment Universitatea Central Europeană poate să gândească oportun la ceea ce am propus noi".

În Arad există în acest moment Universitatea "Aurel Vlaicu", care este de stat, şi Universitatea de Vest "Vasile Goldiş", care este privată.

Marţi, Parlamentul din Ungaria a votat un act legislativ care aduce modificării legii educaţiei superioare, universităţiile internaţionale fiind oblicate să aibă un campus şi în ţara care a oferit acreditarea, dar să existe şi un acord interguvernamental între cele două ţări. În acest context, Universitatea Central Europeană, care este acreditată în Statele Unite ale Americii, are un campus doar în Budapesta, iar noul act legislativ ar duce la închiderea unităţii de învăţământ superior.

Central European University (CEU), care oferă diplome cu certificare americană şi ungară către 1800 de studenţi din 117 ţări, spune că schimbările ar însemna că universitatea ar trebui să finalizeze înscrierile şi admiterile în februarie, în absenţa unui acord între SUA şi Ungaria.

10.000 de persoane au protestat, duminică, la Budapesta.

Potrivit Financial Times, Ungaria a aprins o dispută cu o universitate fondată de miliardarul George Soros printr-un proiect de lege despre care instituţia susţine că ar putea să o oblige să închidă porţile.

sursa: mediafax.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *