Externe

Următorul summit UE în format de 27 de state membre, fără Marea Britanie, va avea loc pe 3 februarie în Malta

După Slovacia, Malta preia președinția prin rotație a Consiliului UE începând cu 1 ianuarie 2017, pentru șase luni. Premierul maltez Joseph Muscat a anunțat organizarea unui summit la începutul acestui an, consacrat viitorului Uniunii Europene după ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar, însă fără o dată exactă.

Această reuniune în format de 27 de țări membre va fi organizată după o primă întâlnire în același format, care a avut loc pe 16 septembrie la Bratislava, și înainte de un summit la Roma, la sfârșitul lunii martie, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de semnarea Tratatului de la Roma (1957), actul fondator al UE.

Un reprezentant al Uniunii Europene a declarat pe 12 septembrie că summitul din Malta va fi ”precum cel de la Bratislava”, ”parte integrantă a procesului de reflecție” asupra viitorului UE după Brexit.

Guvernul britanic intenționează să activeze la începutul anului viitor Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, prin care se declanșează formal procesul ieșirii unei țări din Uniunea Europeană, a declarat joi ministrul britanic de externe, Boris Johnson.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *