Actualitate

USMF Nicolae Testemitanu: Marc Danzon – Doctor Honoris Causa

De secole in invatamantul universitar mondial s-a cristalizat o frumoasa traditie – acordarea titlului onorific Doctor Honoris Causa celor mai remarcabile personalitati de rang national si international, in semn de profunda gratitudine si inalta apreciere a meritelor exceptionale sau a unor contributii substantiale la progresul efectiv al omenirii.
Anume cu sprijinul si implicarea nemijlocita a unor asemenea personalitati, Universitatea de Stat de Medicina si Farmacie (USMF) ,,Nicolae Testemitanu” se aliniaza la standardele si exigentele timpului, se integreaza tot mai eficient in sistemul international al invatamantului superior medical si farmaceutic, beneficiaza de conditii favorabile pentru realizarea mobilitatii academice.

 

Sedinta festiva a Senatului Universitatii din 7 aprilie curent a fost consacrata decernarii titlului onorific de Doctor Honoris Causa al USMF „Nicolae Testemitanu” din R. Moldova Excelentei Sale, Domnului Marc Danzon, director regional al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) pentru Europa. Este semnificativ faptul ca acest eveniment a coincis cu Ziua Mondiala a Sanatatii.
Dl Marc Danzon indeplineste, al doilea mandat consecutiv, functia de director al Biroului Regional al OMS pentru Europa, care intruneste 53 de state membre. Anterior, el a condus Comitetul francez de educatie pentru sanatate si a fost director al sanatatii publice a Federatiei nationale a mutualitatii franceze. Este specialist in probleme de sanatate publica, psihiatrie, administrare si economia sanatatii. Marc Danzon a elaborat programul „Sanatate pentru toti: mutualitatea propune”.
Cele mai importante masuri in promovarea sanatatii publice Marc Danzon le-a realizat in cadrul Biroului regional al OMS pentru Europa, activand in calitate de director responsabil de dezvoltarea ocrotirii sanatatii in tarile din regiune. In aceasta functie a supravegheat implementarea programului EUROSANTÉ, destinat tarilor din Europa Centrala si Orientala si CSI.
Pe parcursul ultimului deceniu, sistemul de sanatate al R. Moldova, inclusiv USMF, s-a bucurat de sustinerea si ajutorul OMS si personal a lui Marc Danzon. Este vorba despre asistenta tehnica si consultativa pentru fortificarea mecanismelor de finantare ale sistemului sanatatii, elaborarea, implementarea si evaluarea programelor nationale in domeniul sanatatii, fortificarea sistemului national de supraveghere si control asupra maladiilor infectioase, asistenta tehnica in elaborarea Politicii Nationale de Sanatate si a Strategiei de Dezvoltare a Sistemului de Sanatate pentru perioada 2008-2017, fortificarea politicilor nationale existente in domeniul farmaceutic, ameliorarea asistentei mamei si copilului si a sanatatii adolescentilor; asistenta in ajustarea cadrului legal si normativ national privind controlul poluarii aerului si apei etc.
Sistemul sanatatii din R. Moldova adapteaza recomandarile OMS la realitatile concrete si pe baza lor elaboreaza standarde, politici de sanatate, programe si proiecte de legi pentru reformarea sistemului si integrarea lui in retelele regionale si internationale de sanatate. In baza acestor elaborari, se promoveaza politica sanatatii in conditiile crizei economice globale.
Pentru activitatea internationala multilaterala si prodigioasa, pentru sprijinul si ajutorul acordat Republicii Moldova, sistemului de sanatate si, in special, USMF in formarea specialistilor (medici si farmacisti) de inalta competenta, Excelenta Sa, domnul director regional Marc Danzon a fost distins cu titlul onorific de Doctor Honoris Causa al Universitatii de Stat de Medicina si Farmacie „Nicolae Testemitanu” din R. Moldova. Distinctia a fost inmanata de academicianul Ion Ababii, rectorul Universitatii, care, in numele Senatului, a felicitat inaltul oaspete cu prilejul conferirii titlului onorific.
Dl Marc Danzon a multumit din inima rectorului Ion Ababii, pentru onoarea si aprecierea inalta de care s-a bucurat in cadrul Universitatii, spunand, fara gluma, ca nici bunelul lui n-a visat ca nepotul sa culeaga asemenea lauri intr-un oras atat de aproape de Bacaul sau natal.
,,Sunt mandru sa fiu membru al USMF si sper sa contribui la optimizarea invatamantului universitar, sa obtin ca diplomele absolventilor Universitatii sa fie valabile in intreaga Europa si in tari de pe alte continente. Sistemul de sanatate, populatia au nevoie de specialisti performanti, de inalta proba profesionala”, a spus Marc Danzon.

Traian Musteata

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *