Editorial

Va reuşi PDM să se modernizeze?

Are şi PDM imaginea sa pe care şi-a format-o, ani la rând, sub „bagheta” actualului preşedinte de onoare, „tatăl” centrismului moldovean. Se vede că actualii lideri ai PD nu mai sunt mulţumiţi de această imagine, din care cauză, duminică, la Congresul al VII-lea al formaţiunii, au pus tranşant problema modernizării ei.

Dorinţa de schimbare (modernizare) s-a văzut în toate, inclusiv în modul în care a fost amenajată clădirea Teatrului de Operă unde s-a desfăşurat congresul PDM. Analiştii vor suci pe toate părţile lucrările şi deciziile acestui congres. În cele ce urmează, ne propunem să punctăm fugitiv doar una din probleme, cea a reformării stângii din RM.

Aşadar, cuvântul de ordine la Congres a fost modernizarea PD. Marian Lupu a declarat în acest sens că PD „este pe valul unei schimbări de fond, iar pentru a atinge obiectivul de a aduce bunăstarea în casele oamenilor, trebuie să fim primii care se modernizează”. Potrivit lui Lupu, modernizarea PD nu e un scop în sine, ci o modalitate de a transforma PD în „cel mai puternic partid de centru-stânga din Moldova”. Tot Lupu constată caracterul „fragmentat” al stângii moldovene şi fixează drept obiectiv „consolidarea acestui segment”. Despre modernizarea imaginii partidului a vorbit şi Vlad Plahotniuc, prim-vicepeşedintele PD: „Intrăm într-o nouă etapă de dezvoltare. Vom marca-o printr-o nouă faţă – un nou slogan şi o nouă siglă. „PDM priveşte în viitor” este sloganul PDM, iar viitorul începe acum, la acest Congres”.

Până aici, la nivel teoretic, totul e bine şi frumos. Într-adevăr, stânga moldoveană e fragmentată şi e nevoie de o reconfigurare ai ei, dar una de fond. Am scris în repetate rânduri despre faptul că, în virtutea unor circumstanţe istorice specifice, stânga moldoveană, spre deosebire de cea europeană, are o reputaţie proastă prin aceea că e filorusă, antinaţională şi antieuropeană. Drept expresie emblematică a acestei stângi serveşte actualul PCRM, un partid comunist nereformat, marginal, radical, antieuropean şi antiromânesc. Unificarea şi modernizarea stângii moldovene în direcţia europenizării ei este un obiectiv foarte important, care nu ţine de interesul doar al unui partid, ci de interesul general al societăţii. Nu poţi europeniza societatea fără a europeniza partidele politice. Problema e dacă PD este gata să meargă în faptă, nu numai în declaraţii, la o modernizare de fond a stângii moldoveneşti, prin reformarea PD. Suntem obligaţi să avem unele rezerve în acest sens, ştiind cât de ataşaţi sunt principiului „centrismului” liderii mai vechi ai PD, „centrism” care nu i-a permis PD, de când acesta există, să ia atitudini clare, tranşante şi univoce în cele mai sensibile probleme ale societăţii moldovene. Mulţi ani la rând, doctrina PD era „centrismul”, grija lui fiind de „a împăca extremele”. Acum e clar şi pentru promotorii acestei „doctrine” că politica „împăcării extremelor” a eşuat, extremele politice devenind şi mai viabile. Acest lucru se vede mai bine pe stânga, unde e „dislocat” PCRM-ul lui Voronin. A devenit clar că extremele nu pot fi împăcate, ci eliminate în mod democratic din sistemul politic.

Sunt gata actualii lideri ai PD să renunţe la prejudecăţile lor ideologice şi identitare, moştenite de la sistemul sovietic, şi să transforme PD într-un partid serios de stânga, profund naţional, care promovează valorile naţionale în baza cărora şi în numele apărării cărora a fost creat statul RM? Sau are de gând să se bată şi să concureze în continuare cu asemenea „doctrinari de stânga” ca Dodon, Şelin, Mişin? Dacă lui Lupu-Plahotniuc le reuşeşte cu adevărat să modernizeze PD sub acest aspect, atunci pe comunişti îi aşteaptă zile grele, iar PD are toate şansele să devină principala forţă de centru-stânga din RM. Dacă şi liderii actuali ai PD – care au decretat modernizarea – vor rămâne credincioşi vechiului „principiu” al „centrismului” şi vor considera valorile naţionale ca fiind „radicale şi extremiste”, PD va rămâne un partid de „opt procente”, cheltuind sume uriaşe doar pentru a trece pragul electoral.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *