Actualitate

Vaccinul contra noului coronavirus a fost testat! Când va fi disponibil

În ceea ce privește disponibilitatea acestui vaccin, cercetătorii speră ca până la sfârșitul acestui an, acesta să fie disponibil în toată lumea, realtează AFP, citată de agerpres.

”Tocmai am injectat în şoareci vaccinul pe care l-am generat din bacterii şi sperăm că în cursul următoarelor câteva săptămâni vom fi în măsură să determinăm reacţia în sângele acestor şoareci, răspunsul anticorpilor acestora la coronavirus”, a explicat pentru AFP Paul McKay, cercetător la Imperial College.

Cercetătorii din întreaga lume sunt angajaţi într-o cursă pentru descoperirea unui vaccin, un proces laborios care durează de obicei câţiva ani deoarece este necesar să se demonstreze că vaccinul este sigur şi eficient înainte de a putea fi produs pe scară largă.

Primele teste din acest an

Echipa de la Imperial College estimează că testele pe care le efectuează pe şoareci sunt printre primele de acest gen.

De asemenea, potrivit agenţiei chineze Xinhua, o universitate din Shanghai a lansat duminică, teste pe şoareci.

Cercetătorii de la Imperial College speră să fie primii care vor realiza studii clinice pe subiecţi umani şi care vor avea un vaccin disponibil. Ei se bazează pe cercetările pe care le-au efectuat asupra Sindromului Respirator Acut Sever (SRAS), începute în urmă cu două decenii.

„Sperăm să fim primii”

„Sperăm să fim primii care fac studii clinice pe oameni cu acest vaccin”, a spus McKay. ”Odată încheiată prima fază de testare, care poate dura câteva luni, putem testa imediat eficacitatea vaccinului asupra oamenilor, ceea ce va dura de asemenea câteva luni. Aşadar, poate până la sfârşitul anului va exista un vaccin viabil, care poate fi folosit pe oameni”, a adăugat specialistul.

În timp ce cercetători din întreaga lume îşi concentrează atenţia asupra acestui subiect, pentru Paul McKay totul este o ”cursă de colaborare”, bazată pe ”împărtăşirea încrucişată a informaţiilor”.

”De îndată ce au secvenţiat genomul, chinezii l-au împărtăşit liber cu toată lumea, aşadar aspectul competitiv probabil nu este corect. Aş spune că este o cursă de colaborare”, a spus specialistul citat de AFP. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *