Timpul.md

Comentariu 3 Ianuarie 2012 | 13:44

Vadim Pisari poate fi eroul care i-a scos pe ruşi de pe malul Nistrului

În istoria lumii sunt destule exemple de incidente „scăpate de sub control” care duc la modificări de anvergură ale unor situaţii care păreau blocate definitiv.

În această categorie pare să se înscrie şi uciderea tânărului Vadim Pisari de către un militar rus din cadrul forţelor de menţinere a păcii din Transnistria.

În primul rând trebuie ca autorităţile Republicii Moldova să lămurească pe cât de repede posibil acuzaţiile aduse de ambasadorul rus. Trebuie să se ştie cu certitudine dacă diplomatul Moscovei a minţit atunci când a spus că Vadim Pisari era în stare de ebrietate şi conducea o maşină furată la momentul producerii acestei tragedii. Trebuie să se cunoască dacă militarul rus a respectat regulamentele cărora li se supune. Şi nu ar fi fost o idee rea să se verifice şi alcoolemia militarului rus, deşi acum este destul de târziu pentru o astfel de investigaţie. Cazul uciderii lui Vadim Pisari are nevoie să fie lămurit până la capăt.

Faptul că problema transnistreană este intrată pe agenda marilor puteri în anul 2012 mă face să cred că tragedia de la Vadul lui Vodă nu va rămâne fără urmări la un nivel mult mai mare decât se vede la o primă privire. În Transnistria – dar şi în cadrul relaţiei Berlin-Moscova – s-a acumulat în ultima perioadă o masă critică şi în curând vom vedea efectele acestor acumulări. Eu continui să cred că Evgheni Şevciuk nu este un politician „ieşit la lumină” pe cale naturală, cu atât mai puţin nu pot să cred că ar fi lipsit de un cordon ombilical cu Moscova. Faptul că Şevciuk a îndepărtat din funcţii garda lui Smirnov nu reprezintă o dovadă a „independenţei” lui. Este vorba doar de o „schimbare de santinele” la malul Nistrului.

Tragedia uciderii lui Vadim Pisari prezintă o şansă pentru scoaterea conflictului transnistrean de sub controlul exclusiv al Moscovei. Această crimă poate modifica echilibrul situaţiei: este momentul ca responsabilii de la Chişinău să ceară înlocuirea trupelor ruse din Transnistria cu un contingent internaţional sub controlul Organizaţiei Naţiunilor Unite şi al Uniunii Europene. Dacă se va reuşi acest lucru poate că moartea lui Vadim Pisari nu ar fi în zadar. 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus