Opinii și Editoriale

Vakulovski nu poate sa-si depuna juramntul

Nici la Chisinau, nici la Bucuresti

Scriitorul Alexandru Vakulovski a fost invitat la Bucuresti pentru a-si depune juramantul de cetatean roman, insa Consulatul roman de la Chisinau refuza sa-i deschida viza.

In urma petitiei catre presedintele Basescu, semnata de circa o suta de oameni de cultura romani, problema redobandirii cetateniei romane de catre Vakulovski parea rezolvata. Directia cetatenie din cadrul Ministerului Justitiei de la Bucuresti l-a rugat pe scriitor, printr-o scrisoare, sa-si reactualizeze cazierele pentru a obtine cetatenia in regim de urgenta. Asa cum Vakulovski a solicitat cetatenia in 2004, cand locuia in Romania, Directia l-a invitat la Bucuresti unde, luni, urma sa depuna juramantul. Insa, ghinion, Consulatul de la Chisinau i-a intors pasaportul fara viza, motivul fiind interdictia ce i-a fost pusa anul trecut, cand fusese expulzat din statul vecin deoarece nu-si reinnoise permisul de sedere. Vakulovski a incercat sa depuna imediat un demers catre consulul Radu Bejenaru, dar nimeni nu i l-a primit…

In urmatoarele zile, unele mass-media de peste Prut au huiduit Consulatul de la Chisinau. Iar luni Nicoleta Eucarie, directoarea Directiei cetatenie, ii scria lui Mihai Vakulovski, fratele lui Alexandru: „Intrucat situatia legala nu ii permite fratelui dvs. depunerea juramantului de credinta in termenul legal la Bucuresti, Directia cetatenie este de acord cu indeplinirea acestei proceduri in fata sefului misiunii diplomatice sau al oficiului consular al Romaniei din RM”. Marti, scriitorul a fost invitat de catre insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Romane la Chisinau, Alexandru Muresan, si consulul Radu Bejenaru. A urmat un alt ghinion. „In ajun, dl Muresan le-a spus jurnalistilor romani ca ma invita sa depun juramantul. Asteptam sa se intample ceva, dar nu s-a intamplat nimic. Spre surprinderea mea, cei doi oficiali mi-au dat de inteles ca sunt foarte nemultumiti de materialele din mass-media. Si atat”, afirma scriitorul. Solicitat de TIMPUL, dl Muresan ne-a spus ca nu-i va permite lui Vakulovski sa depuna juramantul in RM pana cand scriitorul nu ii va prezenta o scrisoare oficiala de la Directia cetatenie.

Alexandru Vakulovski a trait in Romania 12 ani. Aici a facut facultatea si s-a lansat ca scriitor si jurnalist. Interdictia de a intra in Romania ii expira peste un an.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *