Moldova

Vardanean şi Cazacu – “prizonieri în propria ţară”

În opinia MAE, nevinovăţia lui Vardanean şi Cazacu nu poate fi pusă la îndoială nici de faptul că s-au autodenunţat şi şi-au recunoscut vina, în timp ce se aflau în detenţia MGB-ului.

De asemenea, MAE consideră că de situaţia în care se află cei doi deţinuţi se fac responsabile autorităţile de la Chişinău, care "au jertfit libertatea lui Ilie Cazacu şi Ernest Vardanean, în schimbul unei situaţii relativ calme în regiune, înainte de campania electorală. La momentul actual apare tot mai puţină informaţie despre starea de sănătate şi locul de detenţie a celor doi"

În acest sens, MAE cheamă actuala guvernare de orientare democratică, structurile europene, dar şi organismele internaţionale să se implice activ în eliberarea din detenţie a lui Ernest Vardanean şi Ilie Cazacu, să utilizeze toate pârghiile posibile, astfe încât pe viitor să nu apară cazuri similare.

Amintim că jurnalistul Ernest Vardanean a fost reţinut de regimul de la Tiraspol pe 7 aprilie 2010, fiind acuzat de spionaj în favoarea RM. La 16 decembrie trecut, Curtea Supremă de Justiţie din autoproclamata republică nistreană l-a condamnat pe Vardanean la 15 ani de închisoare fără confiscarea averii, cu executarea pedepsei într-un penitenciar cu regim sever, în baza art. 271 cod penal – „trădare de patrie”.

De asemenea, autorităţile transnistrene îl acuză pe Ilie Cazacu, un tânăr de 24 de ani, de înaltă trădare şi spionaj în favoarea Moldovei. El riscă până la 20 de ani de închisoare. Cazacu era angajat la Inspectoratul Fiscal din Bender (Tighina). A fost arestat pe 19 martie. Părinţii acestuia au protestat mai multe săptămâni în faţa Ambasadei Rusiei de la Chişinău, cerând eliberarea fiului lor. Stela Surchicean şi Alexandru Viniţchii au ţinut greva foamei, medicii avertizându-i deseori că riscă să intre în comă.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *