Interviu

Vasile Nedelciuc: Cu fii, nepoti si cumetri in institutiile statului nu vom ajunge in UE!

– Luni, la reuniunea a XI-a a Consiliului de Cooperare RM-UE, in premiera a fost adoptata o declaratie comuna in care sunt sustinute eforturile RM si mentionate actiunile in vederea apropierii tarii noastre de UE. Este asta o dovada a faptului ca, odata cu instalarea guvernarii democrate, si Europa vede un alt viitor pentru RM?

– Aceasta reusita a guvernului AIE este una cu totul remarcabila si, negresit, va trebui mentionata de manualele de istorie a RM de maine. Este o mult asteptata actiune intreprinsa de un guvern al RM care, pe de o parte, spala – fie si partial – rusinea de pe obrazul romanilor moldoveni de a nu fi urmat calea balticilor dupa proclamarea Independentei, iar pe de alta parte e o lectie buna pentru politicienii de azi si de maine de la noi, aratandu-le clar in ce format si cu ce mesaj poti avea de partea ta Europa!Este pentru prima data in istoria RM independente cand un prim-ministru si un ministru de Externe merg la Bruxelles cu un mesaj comun, european, avand acasa, in Parlament, o majoritate ce nu le contesta, ci le aproba demersul. Asadar, chiar si cu o situatie economica precara, cu conflictul transnistrean nesolutionat, fara un presedinte ales si cu polite mari inca de platit CSI/Moscovei ca urmare a deciziilor luate de guvernarile de ieri, iata ca se poate de miscat inainte si de oferit perspective reale de revenire la familia europeana – daca accepti sa faci aliante politice firesti, daca stii sa valorifici colaborarea cu parteneri care nu neaparat iti seamana leit. Cred ca Europa a obosit sa astepte pana cand se vor trezi si moldovenii, si vazand la Chisinau o alianta fara comunisti, cu lideri care vorbesc coerent si convingator, pe intelesul europenilor, a hotarat sa ne ofere o sansa. Este meritul AIE – in special, al lui Vlad Filat si Iurie Leanca – faptul ca UE a hotarat sa negocieze si sa semneze un Acord de asociere cu RM. Dar acest merit apartine si lui Lupu, ca a facut ceea ce a facut intr-al 12-lea ceas ca AIE sa guverneze, si lui Valeriu Boboc, si tuturor celor fara de care nu am fi ajuns aici. Vreau sa cred ca membrii AIE constientizeaza importanta pastrarii Aliantei si ca vor invata din greselile trecutului dar si, iata!, din propriul succes, astfel ca integrarea noastra europeana – un proces destul de lung si anevoios, totusi – sa fie ireversibila.

– Rezultatele cu care s-a intors de la Bruxelles delegatia RM au fost apreciate ca o victorie. E vorba de promisiunea de a initia, in 2010, dialogul privind liberalizarea regimului de vize, dar si de lansarea, la 12 ianuarie, a negocierilor privind Acordul de Asociere. Ce trebuie sa faca RM, dar si conducerea ei, ca aceasta victorie cumva ipotetica sa fie materializata in actiuni concrete pentru populatia acestei tari?

– Nu pot fi de acord ca este o victorie ipotetica. Promisiuni si declaratii politice de asociere a unei tari la UE nu se fac doar pentru presa sau pentru a potoli niste ambitii. Cred ca UE, dar si SUA si NATO, nu au nevoie de zone gri, cu identitate geopolitica incerta, usor de manipulat. Faptul ca declaratia comuna a lui Filat si Van Rompuy are loc dupa ce unii dintre cei mai importanti membri ai UE isi exprimasera dezinteresul fata de discutii privind potentiale noi extinderi arata ca, totusi, UE nu poate accepta statutul curent al RM, cu care atat se mandreau fostele conduceri ale RM. Mai mult, coincidenta producerii acestui eveniment in capitala Uniunii, chiar in ziua cand se implineau 20 de ani de la Revolutia romana, mi se pare ca nu e chiar intamplatoare.

Ce trebuie sa faca RM? Statul de drept si mass-media cu adevarat libere! Nu in vorbe, ci in fapte. Ministerele si departamentele sa fie conduse de profesionisti! Dialogul cu UE, cu alte state nu mai trebuie dus de persoane care nu au calitatile necesare. Pentru asta este nevoie de continuat renovarea personalului ministerelor, al departamentelor, ambasadelor etc. Cu fii, nepoti si cumetri in institutiile statului nu vom ajunge in UE! Inca raman neschimbate multe institutii si domenii ale economiei. Inca mai mostenim modul de a cheltui banul public conform tiparelor si traditiilor lasate de vechiul regim. Pentru a salva organismul RM aflat in profunda criza/boala, politicienii trebuie sa-si asume riscul de a lua decizii nepopulare, fie si cu riscul de a pierde – temporar – din punct de vedere politic. Deciziile sa fie luate privind spre ziua de maine, transparent, legal, cu profesionalism si onestitate, gandind modern si european in Guvern, Parlament, in institutiile de stat, pana la primarii – iata ce ne trebuie noua astazi.

– Ati fost seful Comisiei parlamentare pentru politica externa acum zece ani, cand RM abia incerca sa faca primii pasi spre UE. De ce n-a fost sa fie atunci?

– Inainte de toate pentru ca, atunci,

• In Parlament ADR, desi avea tot atata pondere cat are astazi AIE, nu era atat de omogena politic si moral ca si actuala AIE. Unele componente ale ADR aveau in componenta lor membri care nu imbratisau multe din valorile promovate oficial de ADR. Asa cum s-a vazut, in momentul poate cel mai important pentru apropierea RM de UE (moment asemanator intr-un fel cu cel care s-a ivit recent, dupa ce UE a decis sa negocieze cu tarile balcanice), o componenta a ADR a parasit alianta ceea ce a condus la prabusirea guvernului Sturza;

• Prim-ministrul ADR nu era secundat de un Leanca sau Tanase (ca sa amintesc doar de doua ministere-cheie in convingerea partenerilor externi ca reprezinti o democratie) si nici nu avea in spate o Presedintie loiala si hotarata sa urmeze calea integrarii europene pe care azi, din fericire, Vlad Filat le are;

• UE si NATO nu erau vecini cu noi si planurile UE aratau altfel decat astazi, iar politica Romaniei fata de RM nu era pe departe asemanatoare celei de azi;

• Desi ADR venise la putere dupa un dezmat devastator al guvernarii agrarienilor si interfrontistilor si se confrunta cu efectele crizei financiare din Rusia, Europa si populatia RM nu avusesera lectia – tragica – a lui 7 aprilie 2009. Demersurile noastre de a fi auziti si sprijiniti erau mult mai putin auzite si sustinute atunci.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *