Actualitate

Vegan sau vegetarian? Care sunt diferenţele

Există numeroase motive pentru care dietele pe bază de plante sunt mult mai sănătoase. Aceste alimente sunt asociate cu scăderea în greutate şi reducerea riscului apariţiei diferitor afecţiuni cronice, inclusiv boli de inimă, aflate în topul cauzelor mortalităţii, dar şi cancerul, diabetul de tip 2, tensiunea arterială şi declinul cognitiv. Multe persoane devin din ce în ce mai îngrijorate de modul în care sunt tratate animalele, dar şi de substanţele cu care carnea este injectată şi ce impact au toate aceste aspecte asupra mediului înconjurător. În urma unui studiu recent de la Harvard s-a ajuns la concluzia că alimentaţia este singura care poate optimiza sănătatea oamenilor şi sustenabilitatea mediului înconjurător.

Nu există o definiţie clară a dietelor pe bază de plate, dar experţii sunt de părere că prioritar este consumul de plante, iar mai apoi consumul ocazional şi în cantităţi mici de produse de origine animală. Aici apar două clasificări: vegetarianismul şi veganismul. Dar care este, de fapt, diferenţa dintre cele două?

Ce înseamnă să fii vegetarian?
Să fii vegetarian înseamnă să nu consumi niciun fel de carne, fie ea carne roşie, de pui sau peşte. În schimb sunt permise produse precum ouă sau lactate. Persoanele care consumă doar ouă în dietă se numesc ovo-vegetarieni, cei care consumă doar lactate se numesc lacto-vegetarieni, iar cei care consumă şi ouă şi produse lactate se numesc lacto-ovo-vegetarieni. Mai există şi pescatarieni, acele persoane care consumă peşte şi fructe de mare, dar nu şti carne roşie sau de pui, deşi aceştia nu sunt consideraţi ca parte a comunităţii de vegetarieni.

Ce înseamnă să fii vegan?
Veganismul exclude toate alimentele de origine animală, de la carne şi fructe de mare, până la ouă, produse lactate sau orice alt ingredient derivat din animale, inclusiv mierea şi gelatina. În general, veganismul se extinde către un stil de viaţă care include să nu foloseşti materiale derivate din animale, inclusiv piele, blană, lemn sau mătase. Produsele de casă precum săpunurile sau cosmeticele sunt excluse, mai ales dacă sunt făcute sau testate pe animale.

Din punct de vedere al valorilor nutriţionale, lipsa cărnii poate fi o provocare pentru că se pierd anumiţi nutrienţi precum vitaminaD, B12, fier, zinc şi calciu. Dar dacă ai cunoştinţe despre plante şi valorile lor nutriţionale, acest aspect poate fi omis. Dac eşti vegan sau dacă decizi să urmezi o dietă vegană este foarte important să stai de vorbă cu o persoană specializată în diete vegane pentru a te putea îndruma spre cele mai bune alegeri.

https://www.csid.ro/  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *