Opinii și Editoriale

Veniti acasa, fratilor!

„… si sa ne iertati pentru guvernarea obraznica a regimului totalitar comunist, care a trecut ca o urgie peste tarisoara noastra, lasand in urma doar saracie, somaj, emigratie, sate semipustii, familii distruse, copii parasiti, batrani flamanzi, pensii si salarii mizere, economie ruinata, buget gol, cumatrism, nepotism, coruptie, tortura, frica, instabilitate, neincredere in ziua de maine…". Aceasta adresare catre milionul de cetateni plecati la munci peste hotare ar fi actuala si binevenita.

Emigratia unui milion de moldoveni la munci peste hotare a ajuns o adevarata tragedie sociala, care, dupa gravitatea suferintelor, prejudiciului moral si material aduse oamenilor, poate fi comparata cu foametea si deportarile de dupa razboi. Mai mult: criza financiara care a cuprins toata lumea a lovit cel mai dureros in imigranti. Ei primii sunt aruncati in strada in urma falimentarii intreprinderilor si ultimii sunt reangajati, daca apar locuri de munca. Toate statele lumii isi protejeaza de criza, in primul rand, propriii cetateni si apoi „oaspetii nepoftiti”.

Italienii, spre exemplu, prin legile „Anticriza” si „Securitate", intreprind masuri aspre de stopare si respingere a imigrantilor. Dupa ce au fost acceptate cca 280 mii de cereri de legalizare in luna septembrie, printre care 30 mii de moldoveni, de la 1 octombrie politia Italiei a inceput „vanatoarea” stranierilor clandestini. Conform legii „Securitate”, aflarea ilegala a unei persoane straine pe teritoriul Italiei e calificata drept crima. Persoana este arestata pe sase luni pentru identificare, apoi, dupa aplicarea unei amenzi de cinci mii de euro, este expulzata fortat in tara de origine, fara dreptul de a reintra in Italia pe un termen de 10 ani de zile.

Emigrarea in masa a cetatenilor RM la munci peste hotare de-a lungul anilor exprima in modul cel mai vadit faptul ca, in toti acesti ani, la guvernare s-au aflat persoane corupte, care au pus interesele personale mai presus decat ale cetatenilor. Acum cativa ani, pe paginile TIMPULUI mi-am exprimat increderea ca, mai devreme sau mai tarziu, la guvernarea R. Moldova va veni o echipa de tineri politicieni, care va observa ca lumea fuge de saracie la munci peste hotare si va incerca s-o readuca acasa. Iata ca vantul schimbarilor a ajuns si prin R. Moldova.

Prin intunericul lasat de Voronin, isi face drum o raza de speranta ca societatea noastra va merge intr-un pas cu tarile civilizate, punand interesele oamenilor mai presus de orice. Pana mai ieri, regimul Voronin s-a tinut pe doua ministere – unul de propaganda comunista, si altul de schimb valutar. Remitentele de peste hotare au ajuns sa devina colac de salvare pentru economia si bugetul RM. Pana in ziua de azi, datele despre remitente sunt transmise lunar, ca pe timpuri de stare exceptionala, si cu o mare ingrijorare atunci cand sunt in scadere.

E usor de presupus ce s-ar intampla in RM, daca aceste remitente ar inceta sa mai vina. Ele ar trebui sa-l impinga pe Voronin la gunoiul istoriei, inclusiv pentru dezastrul lasat in cultura, stiinta, invatamant, in domeniul sanatatii, agricultura, constructii, banci, invatamant, presa, justitie, MAI, SIS, procuratura, drumuri, caile ferate, „Aroma”, „Bucuria”, „Carmez”, „Franzeluta”… Oriunde ai arunca ochii, dai de probleme lasate gata sa explodeze. Si mai grav e ca Voronin vrea sa plaseze acest dezastru pe spatele noii guvernari.

Iata de ce realitatea de azi din R. Moldova o asociez cu ceea ce spunea regretatul Nicolae Sulac in „Cand tata acasa va veni". Pe timp de razboi, in mijlocul iernii, in miez de noapte, o mama isi linisteste copilasii flamanzi si inghetati, spunandu-le: „Mai rabdati putin, dragii mei, vom trai mai bine, vom avea de toate, cand tata de la razboi acasa va veni”. Lumea asteapta ca noua guvernare sa puna capat dezastrului in care a fost atrasa R. Moldova, sa stimuleze investitiile, sa dezvolte sectorul real al economiei, sa creeze locuri de munca, sa faca totul pentru a readuce emigrantii acasa. Fara ei, R. Moldova va fi orfana in continuare…

Gheorghe Batca,
Verona, Italia

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *