Timpul.md

Actualitate 21 Noiembrie 2016 | 16:56

Victimele Holodomorului din Ucraina au fost comemorate la Chişinău

Victimele foametei organizate din Ucraina în anii 1932-1933 şi 1946-1947, evenimente ce au fost supranumite Holodomor, au fost comemorate astăzi la Chişinău printr-un eveniment inedit organizat de către Comunitatea Femeilor Ucrainene din Moldova (CFUM) și Centrul de Cultură și Istorie Militară al Republicii Moldova, transmite IPN.

În cadrul evenimentului, cu genericul „Aprinde o lumânare”, au fost comemorate şi victimele foametei organizate din Basarabia în anii 1946-1947, în această toamnă fiind marcată aniversarea de 70 de ani de la tristul eveniment.

Valentina Moraru, preşedinta Comunităţii Femeilor Ucrainene din Moldova, a declarat la deschiderea evenimentului că Holodomorul a fost o catastrofă umanitară în care au decedat milioane de oameni şi care nu trebuie dat uitării: „Eu cu durere profundă mă întreb: cât de mare ar fi fost familia noastră sau cum ar fi Ucraina de astăzi, dacă ar fi fost toți acești oameni în viață. Dar știu că, uitându-și istoria, orice stat se transformă doar într-un teritoriu populat, nu mai e țară”.

Prezent la eveniment, Pavlo Rohovei, consilier al Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova, a declarat că Holodomorul a fost o tragedie de o amploare terifiantă: „În fiecare minut decedau 24 de persoane, în fiecare oră - 1440 de persoane, iar în fiecare zi - 34568 de persoane”.

Potrivit datelor de arhivă, în anii 1932-1933 în Ucraina au decedat cel puțin 4 milioane de oameni. Astăzi Holodomorul este recunoscut ca genocid al poporului ucrainean de către 23 de țări ale lumii, inclusiv SUA și Canada, dar și drept crimă împotriva omenirii, de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei și Parlamentul European. 


Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus