Actualitate

Victimele primului val de deportări, comemorate în ambasadele Moldovei

La Baku, Azerbaidjan, Ambasadorul Igor Bodiu a declarat că cele întâmplate acum 70 de ani poartă un „caracter inuman, iar fostul regim totalitar sovietic a comis mai multe fărădelegi şi crime faţă de poporul nostru, printre care se numără deportările staliniste, foametea organizată din 1946-1947, psihiatria coercitivă şi altele”. Participanţilor la acţiunea de comemorare le-au fost distribuite materiale conţinând descrieri ale celor trei valuri de deportări staliniste şi mărturii ale supravieţuitorilor GULAG-ului.


Belgia

La acţiunea de comemorare desfăşurată la Bruxelles au fost prezenţi şi martori ai acelor timpuri, care au vorbit despre cele trăite în perioada deportărilor şi după întoarcerea în patrie. La rândul său, Ambasadorul R. Moldova în Belgia, Mihai Gribincea, a relatat despre ororile deportărilor, operate de regimul sovietic şi politica acestuia faţă de moldoveni. În memoria victimelor deportărilor a fost organizată o slujbă de pomenire, care s-a ţinut în incinta Ambasadei. Slujba a fost oficiată de către Părintele Vasile Paladi, parohul Bisericii ortodoxe „Buna Vestire” din Bruxelles.


Portugalia

Şi la Lisabona, în incinta Ambasadei R. Moldova în Portugalia, a fost organizată o acţiune de comemorare. Referindu-se la deportările organizate în perioada anilor 1941-1951, în urma cărora au fost ridicaţi şi trimişi în Siberia aproximativ 60.000 de oameni, inclusiv copii şi femei, Ambasadorul Valeriu Turea a subliniat că aceste acţiuni au fost „dramatice, alogice şi umilitoare în egală măsură”, şi că nu există justificare pentru autorităţile care-şi condamnă la moarte propriul popor.

Victimele deportărilor au fost comemorate şi la ambasadele din România, Polonia, Ungaria, Estonia, Italia, Grecia, Turcia. La evenimente au participat reprezentanţi ai diasporei, ai autorităţilor statelor de şedere, jurnalişti, oameni de cultură, istorici.

Andreea Ştefan

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *