Actualitate

Victor Chirilă: Sistemul oligarhic din R. Moldova se centralizează sub controlul FSB-ului

În anul 2019, sistemul oligarhic a învins din nou. În doar o lună de la demiterea Guvernului Sandu, sistemul a recuperat practic toate pozițiile „pierdute” în cele cinci luni ale guvernării antioligarhice ACUM – PSRM.

Veți spune, poate, că exagerez, că ar trebui să ne uităm și la partea plină a paharului. Plahotniuc, oligarhul omnipotent al sistemului, a fost detronat, iar azi ne bucurăm de mai multă libertate și nu mai trăim într-o permanentă stare de frica și intimidare etc.

Din punctul meu de vedere, totul e o mare iluzie. Da, Plahotniuc trebuia detronat, pentru că devenise un pericol existențial pentru democrație și pluralismul politic. El a plecat, sistemul, însă, a rămas practic intact. Dodon și lacheii săi au reușit cu brio să minimalizeze pierderile sistemului, de care depinde supraviețuirea lor politică.

Decapitarea sistemului a relansat competiția politică pentru preluarea și dominația sa absolută. Anume acestei competiții politice, nicidecum democrației și statului de drept, îi datorăm în prezent sentimentul iluzoriu de libertate.

Sistemul oligarhic își revine și revine în forță, iar dacă Dodon și invazia oligarhică rusă nu vor fi opriți la timp, am putea, Doamne ferește, să ajungem să-l regretăm pe Plahotniuc, așa cum unii azi îl regretă pe Voronin…

Între timp, justiția, procuratura, instituțiile de forță, mass-media, autoritățile centrale și locale, mediul de afaceri au revenit sau revin rând pe rând la matca sistemului.

În plus, ne-am ales cu încă doi oligarhi ruși de făcătură FSB-istă. Astfel, sistemul nostru oligarhic devine transnațional și se centralizează din nou, dar de această dată sub controlul nemijlocit al FSB-ului, Dodon fiind doar un pion dispensabil, desigur când o va cere contextul.

Moscova a înțeles foarte bine miza jocului politic de la Chișinău: cine domină sistemul oligarhic, domină R. Moldova. Azi, ea este mai aproape ca niciodată, în ultimii 30 de ani, sa-și vadă acest deziderat împlinit, profitând din plin de complicitatea politicienilor moldoveni de orice culoare.

https://www.ziarulnational.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *