Timpul.md

Actualitate 18 Mai 2018 | 14:08

VIDEO // Pavel Filip: „R. Moldova NU a avut niciodată un partener mai corect decât Uniunea Europeană”

La începutul anului 2016, când R. Moldova se afla în criză economică, după furtul miliardului, dar și în criză politică, Uniunea Europeană, dezamăgită de cele întâmplate în R. Moldova, „a fost corectă și ne-a oferit încă o șansă”. 

Declarația îi aparține premierului Pavel Filip și a fost făcută astăzi la Academia de Studii Economice, unde a susținut, împreună cu comisarul european pentru Politici Regionale, Corina Crețu, o lecție publică în fața studenților.

Potrivit lui Filip, Uniunea Europeană i-a propus atunci R. Moldova o foaie de parcurs cu 82 de acțiuni pe care autoritățile de la Chișinău urmau să le îndeplinească pentru a putea relua dialogul cu Bruxelles-ul.

„UE ne-a oferit atunci o șansă, fapt pentru care sunt recunoscător. R. Moldova nu a avut niciodată un partener mai corect decât este Uniunea Europeană”, a declarat Pavel Filip.

Oficialul a comparat situația R. Moldova de la începutul anului 2016 cu „o mașină defectată”, cu motorul stricat, aripile căzute și rezervorul gol: „Am încercat să reparăm această mașină și să ne mișcăm înainte. Culmea ironiei este că cei care au stricat această mașină ne critică pentru faptul că azi se mișcă cu viteză mică”.

Comisarul european, Corina Crețu, cu rădăcini din Basarabia, bunica ei de pe mamă, născută la Bălți, fiind refugiată în România, a declarat la rândul ei că nu își imaginează „viitorul României și R. Moldova în afara UE”, un proiect unic în lume, care a oferit Europei 70 de ani de pace.

Corina Crețu a adăugat că UE va demara în viitorul apropiat o serie de proiecte regionale în R. Moldova, subliniind că Uniunea Europeană oferă finanțări de circa 100 de milioane de euro anual republicii noastre, iar peste 800 de studenți din R. Moldova au beneficiat deja de Programul „Erasmus”.
 


Sursa: ziarulnational.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus