Social

Vineri se decide soarta lui Muruianu

Vineri, 26 februarie, parlamentul urmeaza sa-l audieze pe Ion Muruianu, presedintele Curtii Supreme de Justitie, pentru a-i cere explicatii in legatura cu declaratiile sale, calificate de catre societatea civila drept incompatibile cu functia pe care o detine acest judecator. „Scandalul Muruianu” a izbucnit dupa ce acesta i-a numit pe jurnalisti „caini turbati periculosi pentru societate”.

Marti, Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) a initiat procedura disciplinara impotriva lui Muruianu si a comunicat ca va examina cazul lui la sedinta viitoare. Deocamdata nu se stie cand se va intampla acest lucru. Potrivit unor membri CSM, institutia data nu poate aplica sanctiuni disciplinare impotriva membrilor sai care sunt numiti din oficiu – procurorul general, ministrul Justitiei si presedintele Curtii Supreme de Justitie. Indiferent de decizia CSM, parlamentul este cel care va decide daca sa-l demita sau nu pe presedintele CSJ.

Reamintim ca marti, la CSM, Muruianu a spus ca i-a aparat pe judecatori de atacurile presei. „Eu am regretat fraza pe care am spus-o despre jurnalisti, dar nu puteam sa n-o spun. Am incercat astfel sa apar judecatorii de atacurile abuzive si vehemente ale presei care aduceau atingere reputatiei noastre. De ce ani la rand corpul judecatoresc rabda ofensele care i se aduc de corupt, mafiot?”, a precizat el.

Mentionam ca la 16 iunie 2008, la sedinta Consiliului Suprem de Securitate (CSS), patronata de ex-presedintele V. Voronin, anume Muruianu a fost cel care i-a acuzat pe judecatori ca „stampuiesc” hotarari una dupa alta. La acea sedinta a CSS s-a discutat despre o „grupare criminala” formata din „judecatori, avocati, feciori de judecatori, colaboratori ai Bancii Nationale a Moldovei”. Voronin a dat nume concrete de judecatori, iar Muruianu a adaugat: „Asa cum si cu masinile celea, spuneti dl procuror, le cumparau, le furau de undeva de prin Germania si veneau in judecata sa ii declare proprietari de buna-credinta. Si ai nostri „stampuiau” hotarari una dupa alta”. Contactati de TIMPUL, judecatorii vizati au respins categoric acuzatiile inaltilor demnitari.

 

 

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *