Opinii și Editoriale

Vlad Filat: Efectele benefice ale politicilor noastre vor fi resimtite de fiecare cetatean

Dle prim-ministru, recent s-au implinit 100 de zile de la investirea Guvernului pe care-l conduceti. In ce masura au corespuns asteptarile dvs. cu rezultatele inregistrate? A reusit Guvernul sa faca fata scopurilor propuse?

– A fost o perioada deloc usoara, in care a trebuit sa intreprindem masuri energice pentru stabilizarea situatiei in economie, in domeniul social etc., dar si sa cream baza pentru relansarea dezvoltarii tarii pe multiple planuri. In trei luni, actualul Guvern a trebuit sa realizeze ceea ce fosta guvernare urma sa faca timp de un an – elaborarea politicii bugetar-fiscale, a Cadrului de Cheltuieli pe Termen Mediu, a Legii Bugetului de Stat etc.

Am reluat de la zero dialogul cu partenerii de dezvoltare si am reusit sa punem bazele unor relatii de colaborare normale, am relansat relatiile cu tarile vecine, dar si cu alte state, am redimensionat colaborarea in cadrul organizatiilor regionale, am obtinut perspective clare in relatia cu UE, am demarat importante reforme in justitie, invatamant, economie. Toate acestea vor da rezultate in timp, care vor fi resimtite de cetateni. In general, am reusit sa ne atingem scopurile propuse pentru aceasta perioada. Am mai spus: in starea in care se afla R. Moldova atunci cand am preluat conducerea, scopul nostru era sa supravietuim. Or, noi am reusit mult mai mult decat atat.

– Oponentii dvs. politici, totusi, vin si cu unele critici.

– Opozitia trebuie sa-si faca meseria si sa caute lacunele guvernarii. Insa, mesajele care vin din partea societatii sunt imbucuratoare – schimbarea se simte deja, desi inca destul de slab. Dar, exista mai mult optimism, mai multa incredere in viitor. Oricat ar fi de paradoxal, am fost ajutati enorm in acest sens de comunisti. Tablourile apocaliptice desenate de fosta guvernare, care incerca sa demonstreze ca fara de comunisti viata in RM se va termina, nu au ajuns realitate. Oamenii primesc si in continuare salarii, pensii, burse; accesul la asigurarea medicala si asistenta sociala a sporit usor; salariile cadrelor didactice au crescut; astfel de notiuni declarative anterior ca justitie independenta, presa libera, drepturile omului, economie de piata, integrare europeana devin realitate.

– Apropo de integrarea europeana, acum cateva zile a demarat procesul de negocieri pe marginea Acordului de asociere RM – UE. Care sunt perspectivele in acest sens?

– Integrarea europeana este principalul nostru obiectiv si vom merge pas cu pas spre atingerea lui. Moldova merita si va face parte din marea familie a statelor europene. Imediat dupa preluarea guvernarii, am demarat actiuni concrete pentru a ne apropia de UE: prima vizita oficiala in calitate de prim-ministru am intreprins-o la Bruxelles; am fost vizitati de inalti functionari europeni; am intensificat contactele si comunicarea cu statele-membre ale UE, inclusiv la nivel de prim-ministri; am intensificat dialogul moldo-comunitar.

S-a muncit mult in aceasta directie, iar inceperea negocierilor pe marginea Acordului de asociere RM-UE este un rezultat logic al eforturilor noastre. In context, as vrea sa mentionez faptul ca dialogul cu UE privind liberalizarea regimului de vize pentru cetatenii RM va fi lansat in acest an. Tot in 2010, urmeaza sa lansam negocierile privind crearea Zonei de Liber Schimb Cuprinzator si Aprofundat in contextul negocierii Acordului de Asociere. Sunt optimist vizavi de perspectivele colaborarii moldo-comunitare si statutul viitoarelor noastre relatii. Intr-un viitor nu chiar atat de indepartat beneficiile apropierii de UE le va resimti fiecare cetatean al RM.

– Care sunt asteptarile Guvernului in plan economic?

– Imediat dupa venirea la guvernare am elaborat si aprobat Planul de stabilizare si relansare economica, in baza caruia a fost posibila deblocarea relatiilor cu partenerii de dezvoltare, dar si demararea actiunilor de stabilizare a finantelor publice, de reluare a cresterii economice si de asigurare a unei politici eficiente si juste de protectie sociala a cetatenilor. In primele 100 de zile de guvernare am inceput implementarea actiunilor de eliminare a constrangerilor administrative si de creare a unui mediu de afaceri prietenos, de demonopolizare a importului si exportului, de aplicare a tehnologiilor inovative de raportare pentru agentii economici. De asemenea, am demarat reforma cadrului juridic si institutional de reglementare a activitatii de intreprinzator.

In 2010, in scopul de a relansa cresterea economica, vom reduce povara administrativa si fiscala pentru desfasurarea afacerilor, vom stimula investitiile publice si private. Legea Bugetului de stat pentru 2010 si Politica bugetar-fiscala, pe care am reusit sa le elaboram si sa le adoptam in timp-record, ne ofera instrumentarul necesar pentru a activa in acest an si a relansa cresterea economica. Planificam depasirea recesiunii economice pana in primul trimestru al anului 2010, o crestere economica graduala de la 1,5% in 2010 pana la 5% in 2012. Ponderea deficitului bugetar in PIB va descreste gradual de la 9% in 2009 pana la 3% in 2012, iar deficitul contului curent se va stabiliza in jurul cotei de 10% din PIB.

– In ce masura va reusi sa faca fata Guvernul necesitatilor sferei sociale?

– Onorarea obligatiunilor in sfera sociala reprezinta o prioritate pentru noi. Tocmai de aceea, nu pot sa nu remarc cu mandrie faptul ca, in conditii de criza economica, Guvernul a reusit sa identifice resurse pentru implementarea unui nou sistem de asistenta sociala, care prevede o majorare a alocatiilor pentru asistenta sociala in 2010, inclusiv prestatiile de somaj, cu 40% in raport cu anul 2009. Alocatiile vor constitui 630 mln. de lei. De asemenea, am majorat cuantumul indemnizatiei unice la nasterea copilului in 2010 cu 300 de lei: pentru primul copil va constitui 1700 de lei, iar pentru fiecare copil urmator – 2000 de lei.

Din acest an am inceput si majorarea diferentiata a indemnizatiei pentru ingrijirea copilului persoanelor asigurate si neasigurate. In pofida crizei si constrangerilor financiare, Guvernul a pastrat nivelul existent de achitare a burselor si taxa de cazare in camin pentru studenti. Din acest an, a crescut finantarea de la Buget prin majorarea transferurilor in fondurile asigurarii obligatorii de asistenta medicala cu 5,4% fata de nivelul aprobat pentru 2009. Pentru 2010, cota transferurilor va reprezenta 58% din totalul fondurilor asigurarii obligatorii de asistenta medicala.

In aceleasi conditii de criza, am reusit sa redirectionam spre asistenta medicala primara 31,1% din fondul de baza al asistentei medicale obligatorii, cu 1,8% mai mult decat in 2009, si am marit cheltuielile pentru medicamentele compensate cu 40% in comparatie cu anul trecut. Am creat conditii pentru cresterea numarului beneficiarilor de polite medicale, costul acesteia pentru 2010 fiind redus cu 160 lei, pana la 2478 lei. Totodata, pentru proprietarii de terenuri agricole costul politei a fost stabilit la nivelul de 619,5 lei. Si in continuare, actiunile guvernarii vor fi indreptate spre acoperirea necesitatilor domeniului social si, va asigur, efectele benefice vor fi resimtite de fiecare cetatean.

– Care sunt prioritatile Guvernului pe termen scurt?

– In domeniul social-economic, prioritare sunt cresterea economica durabila, sporirea numarului locurilor de munca bine platite pentru cetateni, schimbarea modelului de dezvoltare economica a tarii cu scopul de a asigura atractivitatea pentru investitii si inovatie si competitivitatea externa a marfurilor produse in RM etc. La capitolul functionarea democratiei si a statului de drept, as mentiona: continuarea reformelor in justitie, crearea conditiilor optime pentru asigurarea libertatii presei, a autonomiei locale si universitare, sporirea gradului de protectie a drepturilor si libertatilor fundamentale. Vom continua sa depunem eforturi in vederea identificarii unei solutii eficiente si viabile pentru conflictul transnistrean. Mizam in acest sens pe sprijinul partenerilor nostri externi. Sunt convins ca vom reusi sa avansam in aceasta directie, folosind oportunitatile pe care ni le ofera formatul de negocieri 5+2. Toate acestea ne vor apropia si mai mult de atingerea obiectivului prioritar – integrarea in UE.

– In final, va rugam sa ne dati detalii despre vizita pe care, la inceputul saptamanii viitoare, o veti intreprinde in Statele Unite ale Americii.

– E o vizita foarte importanta si necesara, relatia cu Washingtonul fiind unul dintre obiectivele prioritare ale politicii externe a RM. In cadrul acestei vizite voi avea mai multe intrevederi importante cu oficiali din SUA, in cursul carora vor fi abordate aspecte ce tin de colaborarea bilaterala. De asemenea, urmeaza sa fie semnat Acordul de finantare deplina din fondurile Corporatiei Provocarile Mileniului (Compact) pentru proiectele „Tranzitia la o agricultura performanta” si „Reabilitarea retelei de drumuri”, precum si Memorandumul de principii si proceduri intre RM si statul Carolina de Nord. Asistenta va fi acordata sub forma de grant pentru dezvoltarea economica a RM si va contribui la imbunatatirea infrastructurii de drumuri si la sporirea producerii si comercializarii produselor agricole de valoare inalta din RM. Sunt convins ca aceasta vizita va contribui la dezvoltarea relatiilor bilaterale, la avansarea lor la un nou nivel.

(Dupa MOLDPRES)
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *