Actualitate

Vlad Filat, prim-ministru

Vlad Filat s-a nascut la 6 mai 1969 in Lapusna, Hancesti. In anii 1994-1998 initiaza si conduce mai multe afaceri in Romania. In perioada 1998-1999 este director al Departamentului Privatizare si Administrare a Proprietatii de Stat al RM iar in martie-noiembrie – ministru de stat. In aceasta calitate, a fost cel mai tanar ministru din spatiul ex-sovietic.

Din 2000 este vicepresedinte al Partidului Democrat din Moldova. In martie 2005 este ales deputat pe listele PD. Din septembrie 2007 este deputat neafiliat, iar in decembrie acelasi an este ales presedinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova. Intr-un timp-record PLDM s-a afirmat pe scena politica din R. Moldova, la alegerile anticipate din 29 iulie formatiunea sa obtinand 18 mandate.

La 17 septembrie presedintele interimar al RM Mihai Ghimpu l-a desemnat prim-ministru, iar la 25 septembrie guvernul Filat a fost investit de majoritatea parlamentara. Vineri, 13 noiembrie, la Bucuresti, Vlad Filat a realizat prima promisiune electorala, semnand, impreuna cu omologul sau roman Emil Boc, Acordul cu privire la micul trafic la frontiera. Miercuri, 18 noiembrie, guvernul moldovean a adoptat documentul, finalizand astfel procedura interna.

Totodata, premierul a cerut ca pana la intrarea in vigoare a Acordului sa fie deschis podul de la Lipcani-Radauti si sa fie examinata posibilitatea amenajarii si redeschiderii si a altor poduri peste Prut, distruse in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Potrivit estimarilor guvernului, peste 1,220 mln. moldoveni, din 651 de localitati, cuprinzand 18 raioane, plus UTA Gagauz-Yeri, vor putea calatori in Romania in baza unui permis special eliberat gratuit.

Pentru onorarea in timp-record a primei promisiuni electorale TIMPUL il desemneaza pe prim-ministrul Vlad Filat omul saptamanii.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *