Politică

Vlad Filat: Constatam falimentul guvernarii comuniste

Interesul societatii fata de evenimentul de astazi este enorm. Semnalele venite de la cetateni au fost foarte clare: ei nu doresc legitimarea unei fraude, nu doresc ca votul lor sa contribuie la perpetuarea unui regim autoritar, care le incalca drepturile si libertatile. PLDM ramane consecvent in aprecierea caracterului fraudulos al scrutinului parlamentar, isi respecta alegatorii, principiile si valorile pentru care acestia au votat.

Masina propagandistica comunista lucreaza la turatii maxime si incearca sa inoculeze cetatenilor ca nu guvernarea este responsabila pentru criza sistemului politic, criza economica si cea morala, pentru polarizarea si invrajbirea societatii. Mass-media controlate de putere si, indeosebi, audiovizualul public nici nu s-au oprit din campania electorala si acum sperie populatia intr-un mod cinic cu costurile exagerate ale alegerilor anticipate. Este absolut ridicol sa insisti asupra alegerii presedintelui ca singura solutie pentru depasirea crizei profunde in care se afla RM. Dimpotriva, participarea noastra la instaurarea unui presedinte comunist ar fi insemnat nu doar legitimarea fraudei electorale, ci si a unui nou mandat pentru un regim autoritar, pentru o politica economica falimentara, pentru nefunctionarea institutiilor democratice si pentru nerespectarea drepturilor omului. Participarea la alegerea presedintelui ar fi insemnat sa aprobam toate provocarile si toate represaliile si torturile la care s-au dedat guvernantii in cadrul evenimentelor postelectorale. Este emblematic faptul ca pana astazi nu s-a facut nimic pentru identificarea si sanctionarea celor care au ordonat si executat aceste atrocitati. Noi, prin votul nostru, am fi devenit complici la aceste crime si toate – in numele unei stabilitati iluzorii. De o asemenea „stabilitate” n-are nevoie nici tara, nici cetatenii ei.

Criza sistemului politic este cauzata, evident, si de imperfectiunea legislatiei, si de modificarile nechibzuite ale Constitutiei la care a contribuit din plin Partidul Comunistilor. Insa adevarata cauza consta in uzurparea intregii puteri de stat de catre PCRM, care si-a supus Parlamentul, Guvernul, Justitia, mass-media publice. PLDM a semnalat in repetate randuri gravele disfunctionalitati ale sistemului politic si constitutional. PLDM a propus modificarea Constitutiei, initiind un referendum constitutional. Anume guvernarea comunista, prin metode ilegale, a blocat desfasurarea acestuia, pentru ca recent Vladimir Voronin sa declare presei straine ca nimeni n-a facut nici o propunere pentru imbunatatirea sistemului politic din RM. Adevarul e ca nici un model constitutional nu va functiona atata timp cat este promovata politica dublelor standarde, cat se vorbeste despre democratie si integrare europeana, iar drepturile omului se incalca in cel mai grav mod. Politica bazata pe frauda si minciuna a generat neincrederea cetatenilor in institutiile puterii de stat. Astazi comunistii afirma ca sunt disponibili de a continua „procesul de democratizare”. Ei spun ca accepta dialogul, insa fara ca Opozitia sa emita pretentii. Ei sunt gata sa „permita” accesul Opozitiei la Televiziunea publica, dar fara ca aceasta sa critice puterea. Ei propun astazi o „coalitie larga” pe care tot ei sa o controleze si care sa-i ofere lui Voronin ocazia de a vorbi de la tribunele forurilor internationale despre triumful democratiei moldovenesti. Comunistii au nevoie de o opozitie de buzunar, care sa se transforme intr-un decor pseudodemocratic

Pentru a-si atinge scopul comunistii au recurs la metodele lor traditionale de „convingere” a oponentilor. Hartuirea permanenta, intimidarile, incercarile de corupere si santajul au fost utilizate pentru a scoate „votul de aur” de la deputatii din opozitie. Anume aceste metode le cunosc guvernantii foarte bine si ele ii caracterizeaza din plin.

Oare nu comunistii declarau sus si tare in perioada preelectorala si electorala ca RM nu va fi afectata de criza economica, ba chiar aceasta ne-ar putea aduce si beneficii? PLDM a declarat contrariul si a atentionat ca modul in care comunistii inteleg sa dirijeze procesele economice mai devreme sau mai tarziu vor aduce la faliment. Dincolo de declaratiile cinice despre liberalizarea economiei a fost instaurat un control total asupra celor mai importante ramuri. Interesul personal al inaltilor demnitari a generat o politica voluntarista, numeroase ilegalitati si deposedari de afaceri si proprietati. Aceste ilegalitati, conjugate cu lipsa de profesionalism, au aprofundat criza economica care afecteaza direct fiecare cetatean. Micsorarea subventiilor pentru bugetele locale cu 20 la suta, proiectele exagerat de scumpe ale reparatiilor edificiilor Presedintiei si Parlamentului, nedorinta de a reduce efectiv cheltuielile pentru aparatul central denota o atitudine superficiala si aroganta fata de problemele grave de ordin social-economic.

Timp de opt ani, ideologii comunisti au polarizat societatea, reanimand ideologia stalinista cu „dusmani interni” si „dusmani externi”. De opt ani societatea este divizata in patrioti si „dusmani ai statalitatii”. Oare nu este clar ca adevarata cauza a polarizarii societatii este anume aceasta politica agresiva bazata pe conceptul ca oponentul trebuie nimicit? Oare cunosc comunistii adevaratele sensuri ale cuvintelor dialog, toleranta, consens? Experienta ultimilor opt ani demonstreaza ca nu. Mai mult. Ce fel de incredere putem avea in promisiunile comunistilor daca si astazi este continuata lupta lor impotriva libertatii presei si a dreptului cetatenesc la libera exprimare. Intr-un mod absolut ilegal Consiliul Coordonator al Audiovizualului a scos la concurs frecventele PRO TV si ale postului de radio „Vocea Basarabiei”. Acest nou atac asupra libertatii presei ne demonstreaza ca Partidul Comunistilor nici pe o clipa n-a renuntat la politica de monopolizare a mass-media si transformarea ei in masina propagandistica de partid.

Situatia din RM este intr-adevar una complicata. Astazi noi constatam falimentul guvernarii comuniste si responsabilitatea acesteia pentru criza politica, economica si morala. Am considerat si credem in continuare cu tarie ca viitorul tarii noastre nu poate fi construit pe autoritarism, frica si minciuna.

PLDM ramane ferm pe pozitia ca doar alegerile anticipate libere si corecte pot oferi legitimitate unei guvernari eficiente. Desfasurarea unui nou scrutin este singura solutie pentru depasirea crizei. Iar pentru ca aceste alegeri sa fie intr-adevar o solutie pentru societate, PLDM cere:
1. Eliberarea tuturor detinutilor politici.
2. Depolitizarea si deideologizarea audiovizualului public.
3. Crearea conditiilor pentru exercitarea dreptului de vot al cetatenilor plecati la munca peste hotare.
4. Revizuirea listelor electorale in conformitate cu situatia reala.
5. Renuntarea la utilizarea resurselor administrative in scopuri electorale.
6. Depolitizarea organelor de forta si incetarea hartuirii cetatenilor pe criterii politice.

Cerintele inaintate de catre PLDM sunt morale si legitime. Interesele de moment si de conjunctura a priori nu pot reprezenta o solutie durabila pentru actuala criza politica. Reconfirmam pozitia ferma ca numai alegerile anticipate, libere si corecte vor permite crearea unei guvernari reprezentative, capabile sa scoata societatea din criza si sa ofere fiecarui cetatean perspectiva de a trai intr-o tara libera si democratica.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *