Actualitate

Vlad Ţurcanu: Discuţiile despre sistemul electoral sunt inutile

Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii Punctul pe Azi de la TVR Moldova.

„În realitate, nu cred că Republica Moldova are nevoie acum de discuţii pe marginea modificării sistemului electoral, fie că e vorba de sistemul mixt, uninominal sau de iniţiativa Platformei DA cu votul preferenţial. Acest lucru a fost confirmat practic de Comisia de la Veneţia şi de oficialii europeni. Societatea aşteaptă reforme reale care să le schimbe viaţa, ei asistă la toate aceste discuţii ca la un spectacol”, a declarat Vlad Ţurcanu.

Liderul partidului politic Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, spune că iniţiativa partidului pe care îl reprezintă propune o formulă de compromis şi că includerea votului preferenţial ar face acea curăţenie în sânul formaţiunilor politice despre care se discută.

„Proiectul nostru nu se referă la modificarea sistemului electoral, ci la îmbunătăţirea lui. Dacă privim acest proiect, atunci vedem că noi discutăm despre scoaterea din captivitate a CEC-ului, despre sporirea numărului de femei care trebuie să candideze, o pondere mai mare a tinerilor şi a oamenilor din diasporă, deschiderea listelor şi introducerea votului prin corespondenţă şi alte îmbunătăţiri ”, a subliniat Andrei Năstase. 

TVR.MD 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *