Actualitate

Votul de la Tiganca va fi un vot informat

Comuna ?iganca din raionul Cantemir a devenit vestita in toata tara dupa ce aici a fost amenajat un cimitir al soldatilor romani, cazuti in 1941. Cu acest prilej, localitatea a fost vizitata chiar de regele Mihai care, dupa ocuparea Basarabiei, nu mai trecuse Prutul…Iar saptamana trecuta, Fundatia Friedrich Ebert si Asociatia cetatenilor cu initiativa a organizat aici primele dezbateri publice din teritoriu, in cadrul proiectului „Alege constient!”.

Din 2001 incoace, comuna ?iganca a avut aceeasi soarta trista ca si celelalte localitati unde au fost alesi primari democrati. Partidele parlamentare aflate in opozitie au propus ca ?iganca sa fie inclusa in lista localitatilor unde urma sa se faca investitii capitale, dar partidul aflat la guvernare a refuzat categoric. Deoarece din cei 2758 de locuitori jumatate au plecat sa castige o bucata de paine peste hotare, multe case sunt parasite, iar pamanturile – lasate parloaga. „Este acel furtunos succes al guvernarii comuniste care a adus satele intr-o bezna… Populatia e in descrestere, continua exodul de tineri in Europa, pentru ca aici nu exista conditii si totul pare fara viata, pustiu”, ne spune primarul Petru Gandrabur. Circa 300 de persoane activeaza in sectorul privat si cel bugetar din comuna, iar ceilalti oameni sunt someri care traiesc din remitentele de peste hotare. „Desigur ca cei plecati de acasa au multe probleme, dar si noi, cei ramasi aici, e vai de viata noastra”, adauga Nicolae Grisco, inginer cadastral la primaria din ?iganca.

Cunoscandu-i mai indeaproape pe sateni, m-a surprins placut faptul ca la ?iganca toti sunt activi, se implica in viata comunitatii, participa la diverse proiecte si chiar contribuie si financiar pentru a schimba anumite lucruri in bine. „Vizitandu-ne localitatea si vazand ce se intampla la noi, un reprezentant al guvernarii a facut urmatoarea remarca: „Primarului din ?iganca ii reusesc atatea lucruri, pentru ca el totul face cu oamenii”. Dar cu cine ar trebui sa fac? Cu necuratul?”, glumi Petru Gandrabur. In cei doi ani de cand este primar, cu fortele proprii ale comunitatii a fost reparata cantina si restabilita incalzirea autonoma la gimnaziul din localitate. In afara de aceasta, ?iganca este unul din putinele sate ce are iluminat stradal, iar periodic, umbla prin sat un tractor care aduna deseurile menajere de la oameni.

Intreaba, afla si… „Alege constient!”

Joia trecuta, Fundatia Friedrich Ebert si Asociatia cetatenilor cu initiativa a organizat la ?iganca primele dezbateri publice, in cadrul proiectului „Alege constient!”. La dezbateri au fost invitati reprezentanti din toate partidele care participa la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009, insa doar patru formatiuni au acceptat sa stea de vorba cu alegatorii din ?iganca – PLDM, PL, AMN si PD.

Cei patru candidati si-au prezentat platformele electorale si au raspuns la intrebarile cu care i-au bombardat satenii, una mai piparata decat alta… Cel mai „atacat” a fost Ion Gustiuc, reprezentantul Partidului Democrat – oamenii nu pot uita tradarea de la 4 aprilie 2005, cand colegii sai de partid l-au votat pe Voronin ca presedinte. Deranjat de intrebare, Ion Gustiuc le-a raspuns cam confuz: „Eu stiu una, noi luptam impotriva sistemului care il prezinta guvernarea comunista de astazi. La 4 aprilie nu am dat votul comunistilor. Nimeni nu a tradat. Atunci lor si fara noi le ajungeau voturi. Eu personal sunt impotriva sa se mai intample cazuri de acelea. Daca urmariti presa, vreau sa va spun ca primul Rosca s-a unit cu Voronin”. Nemultumiti de raspuns, oamenii i-au pus aceeasi intrebare de vreo trei ori, pana l-au buimacit cu totul. Vazandu-i cat de inversunati sunt, mi-am dat seama de ce comunistii, pepecedistii s.a. nu au venit in aceasta localitate.

Pensionarul Ion Sisianu, fost profesor, le-a pus concurentilor electorali urmatoarea intrebare: „Platformele sunt cam aceleasi. Toti spuneti ca sunteti pentru popor, cu toate acestea, se creeaza impresia ca intre partide se duce mai mult o lupta pentru fotolii. Pentru a-i da pe comunisti jos, de ce nu va uniti cu totii intr-un singur partid?”. La aceasta intrebare au raspuns toti cei patru concurenti electorali. Nistor Grozavu, bunaoara, reprezentantul PL, a spus: „Primarul general al capitalei e un exemplu ca PL nu se lupta pentru fotolii. Dorin Chirtoaca va face tot posibilul ca PL sa ajunga in parlament, dar dupa aceea va reveni la primarie. Daca in parlament vor ajunge partide cu adevarat democratice, se va face o coalitie de guvernare”.

Ion Balan, de la PLDM, i-a informat pe cei prezenti in sala ca „Vlad Filat, inca in vara anului 2008 s-a adresat cu o declaratie catre PL, AMN de a merge pe o lista comuna, de a face o alianta in alegerile parlamentare. Cu parere de rau, PL a refuzat, iar AMN nu a dat niciun raspuns”. Si Ion Hancu, reprezentantul AMN, a spus ca ei niciodata nu au luptat pentru fotolii. „Speram ca vom lua majoritatea in parlament si atunci vom putea rezolva multe probleme. In ceea ce priveste unificarea fortelor, data trecuta AMN a mers la alegeri in bloc. Dar o parte din colegi, ajungand in parlament, au tradat. De atunci, am hotarat sa nu mai luam pe nimeni. Mergem de unii singuri si, daca nu ne vor ajunge mandate pentru guvernare, vom face o alianta postelectorala”. Ion Gustiuc, reprezentantul PD, a raspuns in felul urmator: „Ar fi mult mai bine ca toate partidele democratice sa faca un bloc unic si sa devina astfel o forta reala care ar face tot ce doreste poporul. Dar cu regret, nu iese, pentru ca la noi – la moldoveni – unii sunt cu ranza mare”.

Dezbaterile vor fi organizate si in alte localitati

Pe oamenii din ?iganca ii intereseaza daca va fi subventionata agricultura, cat mai multe servicii medicale sa fie prestate cu polita de asigurare medicala, daca raionul lor va fi reprezentat in parlament de vreun bastinas de-al lor, astfel ca sa fie siguri ca va exista o persoana care le va promova interesele. Despre felul in care vad solutionarea acestor probleme au vorbit, timp de cateva ore, cei patru candidati.

Luna aceasta, Fundatia Friedrich Ebert si Asociatia cetatenilor cu initiativa vor organiza astfel de dezbateri in 12 localitati: la Gradiste, Selemet, Pelinei, Tartaul de Salcie, Zarnesti, Crihana Veche, Iargara, Mateuti, Chirianca, Rosietici etc. Scopul acestor intruniri este de a suplini golul informational si lipsa de comunicare dintre cetateanul simplu, alegator cu drepturi depline, si candidatii la functia de deputat in parlamentul RM. Localitatile in care se vor desfasura dezbaterile au fost selectate inca in toamna lui 2008 cand, de comun acord cu autoritatile publice locale, au fost organizate cate trei seminare de informare si educatie electorala la care au participat in total peste 1000 de cetateni cu drept de vot. Astfel, chiar daca oamenii din aceste sate inca n-au hotarat cum sa voteze, ei la sigur vor vota „informat”. In tot cazul, de cei de la ?iganca sunt convinsa…
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *