Timpul.md

Bună Dimineața 30 Octombrie 2014 | 07:48

Vrabia mălai visează sau când vom putea exporta în UE

Zilele trecute, mai mulți antreprenori moldoveni au mers la Iași unde urmau să discute cu parteneri din România despre posibilitatea de a exporta în UE. Ai noștri s-au dus cu speranța că vor semna zeci de parteneriate, dar în realitate s-au ales doar cu vorbe goale.

„Vreau să vând biscuiți în România și apoi în alte țări din UE”. „Dorim să comercializăm maioneză și ketchup în magazinele de peste Prut”. „Vreau să putem exporta produse lactate fraților noștri români”. „Avem multe mere și am dori să le vindem în UE”. Acestea sunt doar câteva dintre ofertele propuse de moldoveni, care au rămas fără răspuns. Eu, urmărind procesul dintr-o parte, mi-am adus aminte de proverbul „Vrabia mălai visează”! Da, poate românii au nevoie de unele produse, dar printre acestea cu siguranță nu se numără merele, biscuiții, maioneza sau lactatele.

De cealaltă parte, vecinii noștri trebuiau să vină cu oferte, dar ei au început să-și „împingă” serviciile lor. „Noi oferim cursuri de studiere a limbilor străine pentru oamenii de afaceri din R. Moldova”. „Traducem etichete în toate limbile europene”. Unii chiar fără gram de rușine au început să ceară donații. „Tot ce vă prisosește vouă (este de prisos), ne va fi de folos nouă”, zicea o reprezentantă a unei organizații din Iași.

Ideea de organizare a unui forum al antreprenorilor din R. Moldova și România nu este deloc rea, ba chiar este foarte bună. Din păcate, însă, atitudinea vecinilor de peste Prut nu a fost deloc serioasă și într-un final antreprenorii noștri s-au ales cu o plimbare până în Iași și cu aceleași bătăi de cap ca mai înainte.

După această experiență m-am convins de faptul că nu este deloc ușor să pătrunzi pe piața europeană. Acolo nu ne așteaptă câinii cu colaci în coadă, cum cred unii. Noi trebuie să fim conștienți că exportul produselor în UE este un proces destul de migălos și necesită mult efort, dar asta nu înseamnă că este imposibil. De această dată, românii doar au confirmat prin vorbe că sunt gata să primească marfă din R. Moldova, data viitoare vor trece și la fapte concrete. Sarcina moldovenilor e să aibă producție bună și apoi să caute alternative pieței din Rusia, care de mult nu mai este o soluție de încredere. 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus