Afaceri

Vrei să reuşeşti în afaceri? Urmează sfaturile lui Richard Branson

Provenit dintr-o familie săracă, n-a excelat în şcoală, dimpotrivă, a trecut târâş-grăpiş dintr-o clasă într-alta, mai întâi la Scaitcliffe School, iar apoi la Stowe School, unde „a reuşit” să se claseze ultimul din clasă.

Profesorii vorbeau despre el de parcă ştiau proverbul românesc: brânză bună, în burduf de câine. Ba chiar, unul din ei i-a spus-o în faţă: „Tu ori ajungi o puşlama care va înfunda puşcăria, ori un şmecheraş care se face miliardar".

Prezicerea s-a dovedit întru totul adevărată. Mai întâi, a stat la răcoare pentru că, la primele afaceri, s-a sustras de la plata TVA, iar mai târziu a ajuns unul din marii miliardari.

Putred de bogat, a anunţat anul trecut că nu-l mai interesează banii şi îşi consacră o jumătate din eforturi activităţilor nelucrative. A devenit un filantrop.

Niciodată n-a reuşit să explice de la ce i se trag spectaculoasele succese, dar câteva din principiile sale simple le-a făcut cunoscute presei, iar aceasta – publicului. Redăm unele din ele, de pe portalul kabanik.ru:

1. Ca să înveţi cum să umbli, nu este nevoie să citeşti instrucţiuni. Este destul să cazi de câteva ori, până înveţi să nu mai cazi.

2. Antreprenoriatul nu este arta de a câştiga noi clienţi sau noi bani. Este arta de a-ţi place ceva, de a face acel ceva, iar clienţii şi banii să vină de la sine.

3. Flerul este mai important decât învăţământul superior.

4. Circumstanţele şi oportunităţile sunt totdeauna nestatornice. Singurul lucru statornic pe lume este însăşi nestatornicia.

5. Prietenia cu duşmanul este unul din cele mai practice lucruri atât în afaceri, cât şi în viaţă.

6. Mediul social este o adunătură de oameni care critică tot ce faci.

7. Nu promite ce nu poţi face. Ideal este să faci ce n-ai promis.

8. Detaliile sunt la fel de importante, fie că eşti la conducerea unei companii aeriene, fie la cea a unui restaurant, fie la un chioşc de ziare.

9. Dacă ai servit o dată pe cineva într-o chestiune importantă, să nu te aştepţi că te va invita în fiecare zi la cină.

10. Când ai o idee nouă, cel mai important lucru este să nu te implici, făcând lucruri complicate. Ceva complicat poate face orice prost. Ca să faci ceva simplu, trebuie să fii foarte deştept.

11. Nu te apuca niciodată de o treabă, dacă ştii că asta înseamnă să nu dormi în noaptea următoare şi să umbli năuc în ziua care urmează. Nici nu simţi cum trece săptămâna şi n-ai făcut nimic.

12. Te poţi socoti un om de succes numai după ce ai făcut ceva cu care te poţi făli cu adevărat în public, iar publicul a înţeles acest lucru.

13. Merită să rişti, dacă asta îţi va schimba viaţa spectaculos. Riscând pentru nimicuri, te vei mira de ce baţi pasul pe loc.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *