Actualitate

Ziua de miercuri, sub sceptru antiromnesc

Dupa ce marti insinuarile precum ca in actiunile de la Chisinau este implicata Romania au curs din partea „politologilor rusi”, ziua de miercuri a inceput cu informatia precum ca presedintele Voronin l-a declarat pe ambasadorul roman Filip Teodorescu persona non-grata. De asemenea, s-a anuntat ca seful statului a dat ordin sa se introduca vize pentru intrarea in R. Moldova a cetatenilor romani.

Serviciul de presa al Ministerului Afacerilor Externe si Integrari Europene (MAEIE) a confirmat pentru TIMPUL ca, la ora 14.00, ambasadorul Filip Teodorescu a fost chemat la minister, unde i s-a inmanat nota oficiala in care se anunta ca el si ministrul-consilier al ambasadei, Ioan Gaborean, sunt declarate persona non-grata. Celor doi oficiali li s-a cerut ca timp de 24 de ore sa paraseasca teritoriul R. Moldova. In ceea ce priveste regimul de vize pentru cetatenii romani, potrivit ministrului moldovean de Externe, Andrei Stratan, decizia urmeaza a fi luata la sedinta de azi a guvernului, preconizata sa inceapa la ora 15.00. Daca acest lucru se va intampla, cetatenii Romaniei vor fi singurii cetateni ai Uniunii Europene care vor avea nevoie de vize pentru a intra in R. Moldova.

La aceasta ora, in PMAN se afla in jur de cinci mii de protestatari, majoritatea fiind persoane mature si mai putin tineri. Sediul guvernului de la Chisinau este pazit de un zid de scutieri, iar la presedintie si parlament lucreaza echipe mobile, pazite de politisti, care aduna gunoiul lasat de protestatari. In timpul noptii, protestatarii s-au impartit in doua grupuri: unul care demonstra in mod pasnic si unul care a inceput sa sparga vitrinele magazinelor din centru. Politia a intervenit, tragand cu gloante oarbe. „S-a tras cu gloante oarbe, dar, daca va fi nevoie, se vor folosi si gloante adevarate”, a declarat Ala Meleca, purtatoarea de cuvant a Ministerului de Interne.
Miercuri de dimineata, fortele de ordine au preluat controlul asupra birourilor administratiei prezidentiale si ale parlamentului de la Chisinau si au efectuat arestari. Potrivit unor surse, numarul celor arestati se cifreaza la 200 de persoane. Procuratura Generala infirma insa acest lucru. Totodata, AMN, PL si PLDM nu exclud ca PPCD ar sta in spatele actiunilor de distrugere a presedintiei si parlamentului de ieri, argumentand ca mai multe persoane care au fost in primele randuri de atac sunt tineri membri ai aripei tinere a PPCD – „Noua Generatie”.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *