Timpul.md

Externe 30 Mai 2016 | 15:53

6.300 de victime în ultimele opt luni provocate de bombardamentele Rusiei în Siria

Cel puțin 6.340 de persoane au murit în ultimele opt luni în Siria ca urmare a bombardamentelor aviației ruse, potrivit datelor publicate luni de Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), transmite EFE.

Conform aceleiași surse, dintre aceste victime, 2.099 au fost în rândul civililor, circa 500 fiind minori și 318 femei. Raidurile aviației ruse au mai provocat victime și în rândul grupării jihadiste Statul Islamic, cifra dată de OSDO fiind de 2.270 de morți, iar celelalte grupări rebele siriene au pierdut, în urma raidurilor rusești, 1.971 de combatanți, printre aceștia nefiind incluși cei din Frontul al-Nusra (ramura siriană a al-Qaida) și nici cei din gruparea intitulată Armata Islamică a Turkmenistanului.

Aviația rusă a început pe 30 septembrie o campanie de atacuri aeriene împotriva grupărilor care încearcă să-l înlăture de la putere pe președintele Bashar al-Assad. Pe data de 14 martie, președintele Vladimir Putin a ordonat încetarea acestor atacuri și repatrierea unităților forțelor aeriene dislocate în Siria.

Atât Moscova, cât și Damascul afirmă că atacurile aviației ruse au avut ca țintă doar 'grupările teroriste', însă OSDO și grupările armate ale opoziției moderate siriene susțin că și bazele acestora din urmă, cum ar fi cele ale Armatei Siriene Libere, au fost vizate de raidurile despre care afirmă că au lovit și zone rezidențiale.

OSDO este o organizație neguvernamentală cu sediul la Londra, dar care dispune de o rețea de surse de informare pe întreg teritoriul Siriei. 

agerpres.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus