Politică

Comemorarea revolutiei s-a transformat in protest anti-Ghimpu

Pe fundalul cantecelor sovietice, cu drapele rosii si pancarte pe care scria „Jos dictatura Ghimpu”, cateva sute de simpatizanti ai Partidului Comunistilor din RM s-au adunat sambata in Scuarul Operei Nationale. Impreuna cu comunistul nr. 1 al republicii, Vladimir Voronin, ei au marcat 92 de ani de la revolutia socialista din Rusia – sarbatoare care nu se mai tine nici macar in patria acesteia…

Desi in anii trecuti, venind sa proslaveasca „revolutia socialista din octombrie”, comunisti vorbeau despre propriile succese si realizari, anul acesta – unii cu discursuri invatate pe dinafara, altii citindu-le de pe foaie – au acuzat la stanga si la dreapta Alianta pentru Integrare Europeana. „Toti acesti opt ani cat am fost noi la guvernare ne adunam traditional pentru a discuta realizarile, astazi insa agenda e cu totul alta, noi facandu-ne vinovati in fata alegatorilor ca nu am putut fi destul de convingatori pentru a ajunge la acea victorie”, a declarat Vladimir Voronin, liderul PCRM.

In opinia reprezentantilor fostului partid de guvernamant, cei din Alianta nu au facut decat sa ignore legislatia si sa adopte hotarari in favoarea propriilor interese. „Probele”, traditional deja, s-au adus preponderent in limba rusa, insotite fiind de anacronicul „stimati tovarasi”… Majoritatea vorbitorilor au insistat ca „7 noiembrie este una din cele mai mari sarbatori ale URSS” si n-au scos o vorba despre faptul ca, de cativa ani, aceasta zi nu mai este marcata nici macar in Rusia, leaganul revolutiei bolsevice din 1917. La final, participantii la miting au adoptat o rezolutie, dupa care toti au depus flori la monumentul lui Lenin de la „Moldexpo”.

Referindu-se la alegerea presedintelui RM, fixata pentru 10 noiembrie, Vladimir Voronin a lasat sa se inteleaga ca Marian Lupu nu va fi votat si urmeaza alegeri parlamentare repetate. „Sa ne pregatim pentru a invinge convingator”, a spus el.
Reprezentantii AIE nu se arata surprinsi de acuzatiile ce au rasunat la miting. „E un partid in opozitie care isi face meseria, dar acuzatiile lor sunt nefondate”, crede premierul Vlad Filat. Liderul PLDM este sustinut si de vicepremierul liberal Ion Negrei, care crede ca PCRM, pur si simplu, face campanie electorala.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *