Timpul.md

Actualitate 27 Octombrie 2019 | 19:52

Liderul ISIS, Al Baghdadi, s-a sinucis în timpul unui raid Delta Force /// VIDEO

 Publicația americană Newsweek a raportat în premieră că liderul ISIS, Abu Bakar Al-Baghdadi, s-a sinucis, împreună cu două neveste, când un commando american a atacat campusul său din Barisha, Siria, operațiune aprobată de Donald Trump.

Un oficial al armatei americane a declarat pentru Newsweek că Baghdadi ar fi murit în operațiunea americană efectuată de trupe speciale Delta Force.

El și două neveste și-ar fi detonat vestele cu explozibili, realizând că nu mai au scăpare.

Surse irakiene au raportat că operațiunea s-a bazat pe informații obținute de la serviciile secrete irakiene.

În jurul orei locale 23:00, localnicii au înregistrat atacul cu drone, avioane de luptă și elicoptere, în localitatea Barisha, Idlib (vezi video aici).

În zonă se află mai multe grupări islamiste, care și-au făcut tabere în apropierea de granița cu Turcia, pentru a reduce riscul de atac.

Turcia, un aliat NATO care susține insurgenții locali, nu a fost notificată înainte de operație, a declarat un oficial american pentru Newsweek.Nouă persoane au fost ucise în timpul raidului de două ore. Casa în care existau informații că se află liderul ISIS, „Califul invizibil”, cum era denumit, a fost bombardată înainte ca luptătorii să coboare din elicoptere și să se angajeze în confruntări la sol.

Ulterior, locuința a fost complet distrusă, pentru a nu deveni un „sanctuar” pentru adepții lui Baghdadi, după cum se vede în imaginile difuzate de televiziunea irakiană (vezi mai sus).

Filmările din timpul zilei arătau un crater în pământ rezultat în urma atacului și haine împrăștiate, pline de sânge. A arătat, de asemenea, o explozie în timpul nopții.

Sâmbătă seară, președintele american a postat pe Twitter: „Ceva foarte mare tocmai s-a întâmplat!”, fără să dea vreun indiciu.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Hogan Gidley, a anunțat sâmbătă târziu că Trump va face o „declarație majoră” duminică. Nici Gidley nu a oferit alte detalii.

Baghdadi, în vârstă de 48 de ani, născut în Irak, a fondat așa-zisul Stat Islamic pentru Irak și Levant în 2010 și s-a autoproclamat „calif”.

https://newsweek.ro 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus