Ultima oră

Marijuana poate provoca prăbuşirea economică a Canadei

În luna noiembrie acestui an, în încercarea de a creşte veniturile fiscale, California va organiza un referendum privind legalizarea cultivării şi utilizării de marijuana. Dacă va trece, modificarea legislaţiei s-ar putea dovedi devastatoare pentru economia canadiană, pentru că ar pune capăt miliardelor de dolari pe care SUA îi oferea pe această cale Canadei şi ar forţa sute de mii de oameni să intre în şomaj.

În ultimii 20 de ani, Canada a dezvoltat o industrie a marijuana substanţială şi extrem de profitabilă, dependentă aproape complet de piaţa americană. Între 60 şi 90% din marijuana produsă de Canada este exportată în SUA prin intermediul operaţiunilor de contrabandă transfrontaliere. Se întâmplă la fel ca şi cu prohibiţia alcoolului din 1920, doar că de data aceasta traficul este mult mai sofisticat şi mai profitabil. Prin urmare, crearea unei industrii legale în SUA ar putea paraliza aceste exporturi peste noapte.

Din cauza faptului că este traficată, este dificil să se stabilească exact ce cantitate de marijuana contribuie la economia canadiană, însă un număr de agenţii şi de economişti au estimat că aceasta aduce economiei canadiene o sumă de 20 de miliarde de dolari pe an, făcând din marijuana cel mai important produs agricol al ţării.

O mare parte din producţie este localizată în Columbia Britanică, unde se foloseşte o forţă de muncă de 250.000 de persoane, adică aproximativ 1 din 14 adulţi.

Dacă californienii votează pentru a legaliza producţia şi consumul de marijuana, singura cale pentru Canada de a evita o lovitură economică puternică ar fi să urmeze exemplul Californiei, legalizând la nivel naţional şi impozitând industria producătoare de marijuana în acelaşi fel în care sunt impozitate industriile producătoare de tutun sau alcool.

În mod ironic, sprijinul pentru legalizarea marijuanei este mai puternic în Canada decât în California. Deşi cele mai importante think-tank-uri canadiene de dreapta au sprijinit legalizarea, la fel ca majoritatea canadienilor, de la formarea de către conservatorul Stephen Harper a unui guvern minoritar în 2006, reforma în acest domeniu a fost ştearsă de pe agendă, iar lucrurile au evoluat într-o direcţie opusă.

Într-o întorsătură bizară a situaţiei care sfidează gândirea raţională, conservatorii au decis că doresc să meargă în direcţia opusă celei dorite de alegătorul canadian şi s-au inspirat din politicile republicane învechite despre războiul împotriva drogurilor, care s-au dovedit deja catastrofale în SUA.

Conservatorii au propus o legislaţie care ar introduce sentinţe minime obligatorii pentru producătorii de marijuana. Dacă va fi adoptată, legislaţia va duce la cheltuirea a miliarde de euro pentru a încarcera mai multe persoane – exact scenariul care a făcut ca statul californian să aibă datorii severe şi să se îndrepte spre legalizare.

Între timp, opoziţia liberală, care atunci când era încă la putere depusese un proiect de lege ce dezincrimina producerea de marijuana şi consumul acesteia, a sprijinit eforturile lui Harper. Situaţia este complet schimbată faţă de cea din urmă cu şapte ani, atunci când Canada era un lider global în ceea ce priveşte reforma legată de statutul marijuanei. Pe atunci, exista voinţa politică, însă singurul obstacol în calea progresului era administraţia Bush.

Sursa: Romania Libera.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *