Timpul.md

Actualitate 17 Iunie 2016 | 10:39

Peste 90% din bibliotecile raionului Orhei au fost modernizate

Biblioteca publică din Orhei, datorită Programului Novateca, a ajuns să fie un model de bibliotecă modernă care este pentru cetăţeni un centru de acces la informaţia digitală. Peste 90% din bibliotecile din raion au beneficiat de instruiri şi echipamente care au permis prestarea de servicii optimizate pentru copii, adulţi, pensionari și persoane cu dizabilităţi.

Dat fiind faptul că Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (MTIC) este unul dintre partenerii Programului Novateca, ieri ministrul de resort, Vasile Botnari, a efectuat o vizită de lucru la Biblioteca publică din Orhei. “Bibliotecile din R. Moldova au căpătat o nouă viaţă datorită procesului de modernizare şi digitalizare. Este un succes faptul că la ora actuală fiecare a doua bibliotecă publică din R. Moldova este dotată cu calculatoare, iar numărul vizitatorilor a crescut de aproape cinci ori”, a menţionat oficialul la Orhei.

Vasile Botnari a subliniat că MTIC va susține în continuare consolidarea rețelei Novateca care a devenit o modalitate sigură de a instrui diverse categorii ale populației în sfera informației. „Se depune un efort mare pentru digitalizarea bibliotecilor, acestea fiind transformate în centre comunitare, grație tehnologiilor moderne prezente. Astăzi bibliotecile oferă mai mult decît cărţi şi este foarte important ca oamenii să cunoască despre beneficiile oferite de aceste instituţii”, a precizat ministrul TIC.

La rândul său, directorul Programului Novateca în R. Moldova, Evan Tracz, a informat că, pe parcursul ultimilor patru ani de activitate în ţara noastră, peste 750 de biblioteci publice au fost dotate cu aproximativ trei mii de calculatoare conectate la Internet care oferă cetățenilor acces gratuit la informații și servicii on-line. „La fel, cu suportul programului, peste opt sute de bibliotecari au beneficiat de instruiri privind utilizarea IT și crearea noilor servicii de bibliotecă”, a specificat Evan Tracz.

Novateca este un proiect cu o durată de cinci ani, lansat în 2012, în urma semnării unui Memorandum de parteneriat între Ministerul Tehnologiei Informației şi Comunicațiilor, Ministerul Culturii și programul Global Libraries în R. Moldova. Acesta prevede modernizarea şi dotarea cu echipament a bibliotecilor, asigurarea accesului gratuit la internet etc.

Bibliotecile modernizate din rețeaua Novateca oferă comunităților atît servicii tradiționale de împrumut de carte, cît și alte circa patru sute de servicii moderne. Totodată, bibliotecile organizează instruiri IT pentru utilizatori de diverse vîrste și profesii - antreprenori, profesori, medici, asistenți sociali, educatori, fermieri ş.a. 

MOLDPRES

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus