Actualitate

Veşti proaste: 2% dintre balenele din populaţia globală au murit în ultimele două luni

„Acesta e un pas terifiant către extincţie”, explică Regina Asmutis-Silvia, directorul executiv al Whale and Dolphin Conservation USA, o organizaţie nonguvernamentală dedicată protejării unor speciilor marine.

De la începutul lunii iunie au murit opt balene, ceea ce reprezintă 2% din toată populaţia de balene din lume, înregistrată. Poate numerele pot părea mici, dar raportând asta la scurtul interval de timp în care aceste decese au avut loc, temerile cercetătorilor şi ale activiştilor că balenele se află în pragul extincţiei sunt fondate. Pentru a înţelege proporţiile dezastrului şi al pericolului în care se află balenele, trebuie precizat că patru dintre balenele care au murit erau gestante, ceea ce ridică probleme majore legate de viitorul speciei, care în prezent are sub 100 de indivizi în Atlanticul de Nord şi 400 la nivel global.

„Această situaţie nu este sustenabilă”, explică Philip Hamilton, cercetător de la Acvariul New England. „În acest ritm, în 20 de ani, nu vor mai exista alte femele care să rămână gestante, ceea ce va duce la o dispariţie de facto a balenelor”, a mai adăugat acesta.

Balenele din Atlanticul de Nord s-au mai confruntat cu extincţia înainte, atunci din cauza vânatului extensiv, dar, cu ajutorul interdicţiei din 1935 stabilite de către Liga Naţiunilor, balenele au reuşit să îşi refacă într-o oarecare măsură populaţia.

Începând cu anul 2010, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că populaţia de balene se află din nou în pericol şi asta din cauza faptului că încălzirea apelor a dus la modificarea comportamentelor din timpul perioadei de migrare. Astfel, ele au ajuns în zone care nu se aflau sub reglementările internaţionale şi au devenit succeptibile faţă de ciocnirea cu vasele de pescuit. În situaţiile în care aceste accidente nu se soldează cu un deces rapid, rănile pe care le suferă balenele le pun în faţa perspectivei unei morţi dureroase prin înecare, infecţii sau chiar înfometare.

În ultimii 15 ani, 88% dintre cazurile de balene moarte au avut drept cauză ciocnirile cu vasele de pescuit. În ceea ce priveşte decesele din ultimele două luni, studiul publicat în Diseases of Aquatic Organisms arată că niciuna dintre cele opt balene nu a murit din cauze naturale. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *