Timpul.md

Bună Dimineața 8 Iunie 2016 | 07:18

6, 5, 4. STOP!

Știm cu toții că R. Moldova este părăsită încet, dar sigur de cetățenii săi. Recent, am aflat și numărul lor - 106/zi. Într-o oră, patru oameni decid că nu mai au timp să ofere șanse acestui stat, înțeleg că viața este prea scurtă ca să trăiești aici doar din patriotism. Tot în 60 de minute, mor alți șase oameni și se nasc doar cinci. Așa am ajuns să fim țara cu cea mai înaltă rată de scădere a populației.

Se zice că nu putem alege țara în care ne naștem și nici când murim nu prea decidem. Deci, dintre acești 15 oameni, care pleacă, mor sau se nasc, doar cei ce pleacă fac un pas gândit, măcinat în minte și-n suflet.

Datele astea au fost colectate de compania de televiziune engleză BBC, în perioada 2005-2010. Mi-e și frică să calculez câți oameni au plecat de atunci, asta dacă cifrele respective nu au crescut și mai mult de când Moldova a devenit o mare istorie de „succes” numai în slogane electorale.

Acum, elevii din clasele a XII-a scriu ultimele examene de bacalaureat și trebuie să decidă ce să facă cu viețile lor. Încotro vor merge oare? Câți sunt oare gata să-și sacrifice anii de tinerețe și studiile, sperând că într-o zi va fi mai bine?

Șase mor, cinci se nasc, patru pleacă...

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus