Timpul Liber

A început odihna copiilor de vară în taberele cu sejur deplin

Solicitată de IPN, Larisa Crudu, şefa Secţiei educaţie şi tineret din cadrul Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport, a declarat că marea majoritate a taberelor selectate prin concurs se află în staţiunea „Vadul lui Vodă”, iar taberele municipale „Poieniţa Veselă” în Dănceni, „Alunelul” în Bardar şi „Cireşarii” în Vadul lui Vodă. La tabăra „Alunelul” se vor odihni gratuit 271 de copii orfani. La tabăra „Cireşarii”, ce se află în gestiunea Direcţiei de învăţământ a sectorului Centru, se odihnesc 970 de copii din instituţiile de învăţământ din acest sector şi încă 780 de copii din Internatul nr. 3.

Larisa Crudu a spus că Direcţia generală educaţie, tineret şi sport achiziţionează biletele la tabere pentru copiii din instituţiile de subordine, pe motiv că nu are în gestiune tabere de odihnă. Astfel, în urma licitaţiilor organizate de Direcţie, au fost selectate ofertele a şase tabere de odihnă. Este vorba de taberele din Vadul lui Vodă „Luceafărul”, unde se vor odihni 1050 de copii, „Perlele Nistrului”- 900 de copii, „Camping”- 1155 de copii, „Zâmbet”- 293 de copii. La tabăra „Prietenia”
din Coşniţa se vor odihni 522 de copii, iar în tabăra „Cuşmărica” din satul Răculeşti alţi 350 de copii. Costul biletului la taberele respective variază de la 1300 la 1445 de lei, iar contribuţia părinţilor, în cazul primului sejur este de doar 20%. Sejurul în tabără durează 10 zile.

Aceasta a menţionat că în fiecare tabără este punct medical, medic, educatori şi antrenor sportiv, dat fiind faptul că în majoritatea taberelor sunt bazine de înot. Copiii se vor afla non-stop sub supravegherea maturilor. Taberele cu sejur deplin vor activa în perioada 5 iunie-29 august.

În total, Direcţia generală educaţie, tineret şi sport a municipiului Chişinău a procurat pentru această vară 4270 de bilete.

De asemenea, alţi 3990 de copii se vor odihni în cadrul şcolilor sportive din municipiul Chişinău. În funcţie de genul de sport pe care îl practică, copiii vor îmbina odihna cu antrenamentele. O parte din copii se vor odihni şi în afara ţării, la solicitare, acolo unde sunt bazele sportive dotate corespunzător pentru antrenamente. Asociaţiile de veterani, mamele solitare şi alte categorii care solicită bilete gratuite la tabere ar putea beneficia de acestea în limita posibilităţilor.

Potrivit informaţiilor Ministerului Educaţiei, prezentate de către organele locale de specialitate în domeniul învățământului, în vara curentă, 70 de tabere cu sejur deplin și 69 de tabere cu sejur de zi vor primi elevii la odihnă și recreere.

Pe parcursul sejurului la tabără tinerii vor participa la programe cultural-artistice și sportive, dar și la programe educaționale pe tematici privind navigarea sigură pe internet, ghidarea în carieră, prevenirea accidentelor casnice şi rutiere la copii, promovarea relaţiilor armonioase în familie. În total, în actualul sezon estival se preconizează să se odihnească la tabere circa 60 de mii de copii.

Autoritățile publice vor repartiza gratuit 25% din numărul total de bilete copiilor orfani, copiilor cu dizabilități şi din familii defavorizate. Finanţarea taberelor de vară pentru copii şi adolescenţi se va efectua din bugetul de stat şi bugetele locale, din sumele plătite de părinţi şi din resursele alocate de sindicate, întreprinderi, asociaţii. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *