Timpul.md

Externe 22 Septembrie 2015 | 13:29

A început pelerinajul la Mecca pentru două milioane de musulmani

Sute de mii de musulmani au început marți să se deplaseze în Arabia Saudită dinspre Mecca spre valea Mina, în prima zi de hajj, într-unul dintre cele mai mari pelerinaje anuale din lume.

este două milioane de musulmani vor lua parte anul acesta la hajj, potrivit autorităților saudite care s-au confruntat deja în 11 septembrie cu un accident grav — prăbușirea unei macarele pe Marea Moschee din Mecca — care a provocat 108 morți și 400 de răniți, printre care pelerini străini.

Arabia Saudită a mobilizat peste 100.000 de polițiști pentru a asigura securitatea pelerinajului, care se desfășoară în contextul violențelor din Orientul Mijlociu, pe fundalul amenințărilor jihadiste și riscurilor legate de o epidemie provocată de coronavirusul MERS.

Mulțimea a început să se îndrepte marți dimineață, pe jos, în autocare sau în trenuri, spre valea Mina, aflată la cîțiva kilometri est de Mecca, unde a fost amenajată o imensă tabără de corturi.

Pelerinajul are loc anual în ultima lună din an a calendarului islamic. Călătoria la Mecca este o datorie sfîntă pe care religia islamică spune că orice musulman trebuie să o îdeplinească măcar o dată în viaţă. Pelerinajul la Mecca este cea mai importantă sursă de venituri pentru Arabia Saudită, după petrol. El aduce regatului, anual, aproximativ 40 de miliarde de euro.

sursa: moldpres.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus