Opinii și Editoriale

Absurd si inacceptabil

Ex-presedintele V. Voronin s-a produs ieri intr-o conferinta de presa, prima dupa demisia din functie, in noua-vechea calitate de presedinte al PRCM. A incercat sa arate calm si stapan pe situatie. „Oferta generoasa” cu care a venit la conferinta a dovedit insa ceea cea era inutil sa mai demonstrezi, si anume ca Voronin (PCRM) nu se schimba. Magarului poti sa-i pui tichie de margaritar in cap ca tot magar ramane ori – ca sa apelez la o nestemata culeasa din gradina paremiologica romaneasca – pielea rea si rapanoasa ori o bate, ori o lasa.

Asadar in ce consta „oferta” lui Voronin? Citez: „Noi avem o majoritate primitiva care poate provoca alegeri anticipate. Noi le acordam o sansa exclusiva de a se feri de aceste anticipate”. Trecem peste calificativul „majoritate primitiva”. In ce consta „sansa exclusiva” pe care comunistii o acorda „majoritatii primitive”. E vorba de „doua proiecte de declaratii de consens cu actuala putere”. O remarca: in niciuna din aceste declaratii Voronin nu utilizeaza notiunea „Alianta pentru Integrare Europeana”, ci cea de „majoritate parlamentara”, dovada ca ei asa si nu recunosc noua structura politica creata in urma ultimului scrutin.
„Declaratiile” propuse de Voronin sunt o mutare propagandistica si nimic mai mult. Cunoscand foarte bine starile de spirit din societate tot mai ostile comunistilor, realizand faptul ca provocand alegeri anticipate ei vor fi sanctionati foarte serios de catre electorat, comunistii incearca sa-i intinda o cursa Aliantei, propunand adoptarea acestor doua declaratii „in scopul neadmiterii unor alegeri parlamentare anticipate”. Comunistii vor alegeri anticipate, dar au nevoie de o justificare. Ei propun aceste doua declaratii, ca sa fie respinse de catre Alianta, ca sa o poata acuza apoi de lipsa de responsabilitate politica, spirit de cooperare s.a.m.d. Aceasta pe de o parte. Pe de alta, se creeaza impresia ca PCRM vrea sa-i impinga Aliantei propriul ei program de guvernare, fiindca Alianta, acceptand aceste doua „proiecte” propuse de comunisti, ar trebui sa renunte la programul ei de guvernare. Pare cel putin bizar, ca sa nu zic mai mult.

Stilul si limbajul acestor „proiecte de documente” se aseamana uluitor cu cele ale istoricelor „intelegeri” dintre Voronin si opozitie incheiate pe 4 aprilie 2005. Citez doar un singur exemplu: „In conditiile agravarii consecintelor negative ale crizei economice globale pentru Republica Moldova, majoritatea parlamentara (Partidele Liberal Democrat, Liberal, Democrat, precum si Alianta Moldova Noastra) si opozitia (Partidul Comunistilor din Republica Moldova) au convenit asupra oportunitatii consolidarii tuturor resurselor profesionale, politice si organizationale in vederea realizarii politicii anticriza adecvate si de succes. Puterea si opozitia au convenit ca conditie de baza pentru un parteneriat constructiv si strategic reprezinta folosirea de catre viitorul Guvern a celor masuri de contracarare a crizei economice…”. Opozitia a mai trecut o data prin experienta „unui parteneriat constructiv si strategic” cu V. Voronin si nu cred ca mai doreste sa repete aceasta experienta, chiar daca de data aceasta Voronin ar fi sincer iar ceea ce a propus nu ar fi atat de evident absurd si inacceptabil pentru Alianta. Bineinteles, Alianta urmeaza sa raspunda acestei „oferte”. Dar nu acum, ci dupa formarea guvernului…

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *