Timpul.md

Editorial 29 Noiembrie 2010 | 05:00

Alternativa

Alegerile de ieri au demonstrat pentru a doua oară consecutiv - după un an şi patru luni trecute din ziua de 29 iulie 2009 - că cetăţenii Republicii Moldova au identificat deja o alternativă sigură comunismului. Iar această alternativă se numeşte Integrarea Europeană . 

Indiferent de frământările, temerile, neîncrederea, turmentările mediatice la care au fost supuşi, disperarea şi chiar sărăcia mai resimţită care i-a măcinat pe parcursul acestui un an şi ceva de guvernare liberal-democratică, cetăţenii celui mai sărac stat din Europa au reconfirmat, prin votul lor de ieri, veridicitatea şi sinceritatea răspunsului pe care l-au dat de mai multe ori în ultimii ani la una şi aceeaşi întrebare: „Dacă duminică s-ar organiza un referendum pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, aţi vota pro sau contra?”: ieri, în sfârşit, a avut loc o coincidenţă a procentului de votanţi pro-UE cu cel al procentului de votanţi pro-forţele politice pro-UE - peste 60 la sută.

Ziua de 28 noiembrie 2010 a devenit una istorică pentru noi toţi - şi pentru cei care au votat forţele democratice, şi pentru cei care au votat împotriva acestor forţe -, deoarece, conducându-se de principiul democratic, vor continua să meargă şi mai departe cu toţii în vagonul cu nume Republica Moldova, doar că pe un alt tip de ecartament, cel european. Or, pe parcursul unui an de altfel de guvernare, unui altfel de relaţii a Republicii Moldova cu lumea din jur, unei altfel de atitudini a celor mai puternice state din această lume faţă de Republica Moldova, cetăţenii noştri, indiferent de apartenenţa lor etnică şi de locul de aflare, s-au convins pe exemple clare şi puternice că ţara lor nu mai e una marginală, că ţara lor este ajutată să iasă din marginalizare şi că ţara lor este una aşteptată în familia popoarelor europene.

Sfârşindu-se comunismul, acum totul depinde de ceea ce va urma şi, înainte de toate, de modul în care partidele învingătoare în alegeri vor conştientiza valoarea votului european al moldovenilor şi de măsura în care vor fi ele capabile să-şi ajusteze şi programele, şi mentalitatea membrilor din liste la opţiunea electoratului. Or, dacă vor începe mofturile şi speculaţiile de genul fundului în două bărci, dacă cineva dintre liderii sau fruntaşii secunzi de pe listele acestor partide vor încerca să „ajusteze” votul pro-european al moldovenilor la propriile angajamente şi propriile interese - mai ales, personale -, dacă fariseismul din campania electorală va fi perpetuat cu acelaşi fast şi abundenţă dezgustătoare, s-ar putea întâmpla ca încrederea pe care Republica Moldova a obţinut-o din partea UE să se spulbere în doar câteva săptămâni. Şi atunci, adio, călătorie fără vize, adio, luptă împotriva crimei organizate şi a corupţiei, adio, granturi europene şi americane, adio, justiţie justă şi altele la care râvnesc cetăţenii celei mai sărace şi nedreptăţite ţări a Europei.

În condiţiile în care opţiunea votantului moldovean a fost una preponderent pro-europeană, promovarea în continuare a aşa-numitului centrism politic ar putea deveni cel mai serios pericol pentru ritmul şi eficacitatea dezvoltării Republicii Moldova pe principii durabile şi identificabile ca valori ştiinţifice fundamentate. Or, în situaţia în care, anul viitor, Republica Moldova se va confrunta cu problema asimilării fondurilor alocate de UE, SUA, BEI, BERD etc., a încerca cu tot dinadinsul să impui societăţii moldoveneşti principiile unei construcţii social-democrate pe fundalul lipsei de resurse proprii pentru protecţia socială nu va însemna decât o tentativă de a menţine în conştiinţa oamenilor sindromul comunismului şi al regretului pentru pierderea URSS-ului. Dacă ideea unor învingători de ieri - de a transforma Republica Moldova într-un fel de punte dintre Est şi Vest - va depăşi cadrul manipulărilor electorale, situaţia în care ne vom pomeni se va asemăna din ce în ce mai mult cu povestea lui Ostap Bender despre satul Vasiuki, un fel de iluzoriu buric al pământului... De aceea, în opinia mea, este foarte important, vital chiar, ca partidele ce vor constitui o alianţă pro-europeană să conştientizeze faptul că această alianţă trebuie să fie şi una net pro-occidentală. În actuala configuraţie geopolitică şi în contextul perspectivei relaţiilor dintre Occident şi Rusia, o opţiune distinctă pro-occidentală a noii guvernări pro-europene a Republicii Moldova va semnifica un gest de demnitate de stat.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus