Timpul.md

Timpul Local 30 Martie 2011 | 05:06

Americanii ne învaţă cum să creştem cireşe în seră

 La Puhoi, Ialoveni, va fi înfiinţată prima plantaţie pentru creşterea cireşelor în spaţii protejate. Cum anume se face asta, fermierii moldoveni vor învăţa de la expertul american Lynn Long, care va acorda, pe bază de voluntariat, asistenţă gratuită SRL „Asconi” din localitate, care a decis să planteze, la toamna viitoare, o seră cu suprafaţa de patru hectare cu livadă de cireş.

Consultanţa, care e oferită în cadrul Programului „De la Fermier la Fermier”, implementat de CNFA, cu suportul financiar al USAID, va viza evaluarea designului serelor existente şi elaborarea schemei optime pentru plantarea cireşelor mici, dar şi recomandări privind distanţa puieţilor pe şi între rânduri, perioada de plantare, fertilizare, irigare etc. Noua practică de cultivare a cireşelor reprezintă o şansă pentru întreprindere în ceea ce priveşte asigurarea contra îngheţurilor de primăvară, a unor boli şi dăunători, precum şi a riscului crăpării fructelor de la precipitaţii în perioada de coacere.

Întreprinderea intenţionează să obţină recolte extra-timpurii şi să încetăţenească practica recoltării fructelor de către înşişi cumpărători, lucru care în tuneluri va fi posibil chiar şi pe timp de ploaie. Unul din avantajele acestei practici îl constituie posibilitatea producerii cireşelor ecologice, în condiţiile în care livada este mai puţin expusă la boli şi dăunători. Potrivit Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, suprafaţa totală a livezilor de cireş din RM este de 2,6 mii de hectare, din care două mii ha sunt pe rod, iar recolta medie este de 3,2 tone la hectar.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus