Timpul.md

Internațional 8 Decembrie 2015 | 09:54

Americanii nu îi vor pe musulmani în SUA

Candidatul cel mai bine plasat, potrivit sondajelor, în cursa republicană în vederea alegerilor prezidenţiale americane din 2016 Donald Trump a îndemnat luni la interzicerea accesului musulmanilor în Statele Unite.

"Donald Trump îndeamnă la oprirea totală şi completă a intrării musulmanilor în Statele Unite, până când aleşii din ţara noastră înţeleg ce se întâmplă", scria luni echipa sa de campanie într-un comunicat intitual "Comunicat al lui Donald Trump pentru împiedicarea imigraţiei musulmane", citat de AFP.

La un miting în South Carolina, doar câteva ore mai târziu, Trump a repetat acest îndemn în aclamaţiile mulţimii, potrivit BBC.

Casa Albă denunţă un îndemn "total contrar" valorilor americane

Reacţiile Casei Albe şi unor republicani au fost prompte.

Un consilier de rang înalt de la Casa Albă a denunţat luni propunerea lui Trump de interzicere a intrării musulmanilor pe teritoriul american drept "total contrară valorilor noastre americane" şi intereselor în domeniul securităţii naţionale.

"Bill of Rights (primele zece amendamente ale Constituţiei americane) prevede respectarea libertăţii religioase", a declarat pentru CNN Ben Rhodes, unul dintre consilierii de rang înalt ai preşedintelui Barack Obama în domeniul Politicii Externe.

Republicanul Jeb Bush, care candidează şi el la preşedinţie, a apreciat că omul de afaceri newyorkez nu este "zdravăn".

Trump face aceste afirmaţii în contextul în care americanii încă nu au uitat atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001.

De asemenea, un cuplu musulman, despre care se crede că era radicalizat de o vreme, a deschis focul săptămâna trecută într-un centru de sănătate, la San Bernardino, unde a ucis 14 persoane.

Preşedintele Barack Obama a susţinut duminică un discurs în Biroul Oval, în urma acestui atac, în care i-a îndemnat pe americani să nu se lasă pradă unor disensiuni.

Aproximativ 25% dintre musulmanii din Statele Unite consideră justificată violenţa împotriva Americii, potrivit unui sondaj al Center for Security Policy, un grup de reflecţie conservator, se arată în comunicatul emis luni de echipa lui Trump.

"Fără să ne uităm la diverse sondaje, este evident pentru toată lumea că ura este dincolo de orice înţelegere. De unde vine această ură şi de ce - va trebui să determinăm", se arată în comunicat.

"Până când nu vom fi capabili să determinăm şi să înţelegem această problemă şi ameninţarea periculoasă (sic!) pe care o reprezintă, ţara noastră nu poate să fie victima unor atacuri oribile comise de către persoane care cred doar în jihad şi care nu au niciun simţ al raţiunii sau respect faţă de viaţa umană", se mai arată în acest text.

Trump antrenează din nou Partidul Republican, în campania sa, într-o poziţie antiimigraţie şi a unui aşa-zis "drept prin naştere", comentează BBC.

Prin îndemnul a opri intrarea musulmanilor în Statele Unite - aparent inclusiv în scopuri turistice -, el impune un nou jalon care-i va obliga pe contracandidaţii republicani să i se alăture sau să rişte o furie dispreţuitoare.

Trump a fost ridiculizat, atunci când şi-a lansat campania pentru fotoliul de la Casa Albă acuzându-i pe mexicani că-şi trimit "violatorii şi criminalii" în Statele Unite, însă aceste declaraţii xenofobe i-au adus puncte în sondaje.

El a fost aspru criticat după ce a sugerat că unele moschei ar trebui să fie închise, iar musulmanii din Statele Unite monitorizaţi, dar astfel şi-a consolidat statutul de favorit al republicanilor. Până la urmă aceste poziţii extremiste au ajuns să fie larg acceptate de către colegii de partid împotriva cărora candidează.

Acum este condamnat pentru propunerea de închidere a frontierelor. A mers prea departe? Poate, mai comentează BBC, care adaugă că, în pofida acestui lucru, presa scrie că susţinătorii săi au salutat această ultimă declaraţie. Cam aceasta este atmosfera campaniei republicane prezidenţiale până în prezent, punctează postul britanic.

Întrebat de publicaţia The Hill dacă propunerea sa îi vizează şi pe americanii musulmani care s-ar putea afla în străinătate în prezent, un purtător de cuvânt al magnatului în domeniul imobiliar a răspuns că "Domnul Trump spune că toţi".

Afirmaţiile lui Trump sună mai degrabă ca ale şefului unui grup de linşaj decât ale unui candidat la preşedinţie, apreciază Nihad Awad, directorul Consiliului pentru Realaţii Americano-Islamice.

Imediat după publicarea comunicatului, rivalul republican al lui Trump, Ben Carson, i-a îndemnat pe toţi vizitatorii Statelor Unite "să se înregistreze şi să fie monitorizaţi" în timpul şederii.

Însă "nu suntem şi nu preconizăm să fim selectivi în privinţa religiei", a declarat un purtător de cuvânt al lui Carson.

Alt candidat republican, senatorul Lindsey Graham, i-a îndemnat pe contracandidaţi să condamne afirmaţiile lui Trump, ceea ce au făcut.

Guvernatorul Chris Christie din New Jersey a denunţat o "poziţie ridicolă", Carly Fiorina o "exagerare periculoasă", senatorul Marco Rubio din Florida o declaraţie "ofensatoare şi ciudată", iar guvernatorul John Kasich din Ohio o "dezbinare scandaloasă". Senatorul Ted Cruz din Texas a spus că asta "nu este politica mea".

Democraţii au reacţionat şi ei. Fostul guvernator al statului Maryland Martin O'Malley a denunţat "un demagog fascist", iar senatorul Bernie Sanders din Vermont un "demagog". Favorita în cursa democrată Hillary Clinton a denunţat, la rândul ei, afirmaţiile lui Trump drept "condamnabile, pline de prejudecăţi şi de dezbinare".

sursa: mediafax.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus