Timpul.md

Actualitate 27 Octombrie 2018 | 08:32

Analist de la Chişinău: Revirimentul religios românesc în Basarabia este iminent. Autocefalia Bisericii Ucrainei, un precedent şi pentru R. Moldova

"Luna viitoare, la București va sosi Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului Bartolomeu care se va întâlni cu Patriarhul României Daniel și va sfinți o catedrală ortodoxă. Observatorii internaționali consideră că cei doi prelați vor aborda și chestiunea teritoriului canonic de la est de Prut", scrie analistul politic Petru Bogatu, de la Chişinău, într-un material de opinie de pe Deschide.md , în care abordează două teme de interes major: autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainene şi amânarea vizitei în Republica Moldova a Patriarhului Moscovei Kiril.

Contramandarea vizitei lui Kiril la Chişinău a fost anunţată recent de preşedintele moldovean pro-rus, Igor Dodon, despre care Petru Bogatu spune că ar fi fost şi singurul care îl aştepta pe Patriarhul Moscovei.

Însă contextul propriu-zis e chiar mai complicat, explică analistul citat. "După cum scria deunăzi expertul american Paul Goble, fost analist CIA, în timp ce toată lumea e cu ochii pe diferendul inter-ortodox din Ucraina și Belarus, opiniei publice internaționale riscă să-i scape evoluțiile din Republica Moldova, unde de asemenea teritoriul canonic al ortodoxiei este în joc. Potrivit lui, la ora actuală cresc tensiunile dintre Mitropolia Moldovei, aflată sub controlul Moscovei, și Mitropolia Basarabiei, autonomă, dar aparținând de Biserica Ortodoxă Română", arată Petru Bogatu.

Ca atare, subliniază analistul. "în această situație complicată, voiajul lui Kiril la Chișinău survenea într-un moment antagonic și de aceea se potrivea ca nuca în perete. Unde mai pui că el avea o misiune polițienească: să curme orice tentativă de sciziune".

"Același Paul Goble se așteaptă ca Patriarhul Ecumenic să puncteze fără echivoc la București că Mitropolia Basarabiei reprezintă singura Biserică Ortodoxă legală în Republica Moldova. Acest fapt ar putea conduce, în opinia sa, la o explozie religioasă și politică la Chișinău.

Indiferent însă ce va spune Bartolomeu la București, revirimentul religios românesc în Basarabia, după ani de opresiune și marginalizare, este iminent. Demarând procesul de acordare a autocefaliei Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Patriarhia Constantinopolului a spart gheața, creând un precedent valabil și pentru Republica Moldova", încheie Petru Bogatu.

Articolul integral de pe Deschide.md - AICI

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus