Timpul.md

Actualitate 30 Iunie 2017 | 14:43

ANI rămâne fără conducere

De mai bine de o lună, Serviciul de Informații și Securitate tărăgănează prezentarea avizelor în privința candidaților, care pretind la funcțiile de președinte și vicepreședinte ai Autorității Naționale de Integritate (ANI). Astfel, rămân ”secretizate” informațiile dacă aceștia au fost sau nu colaboratori operativi sau agenți sub acoperire ai serviciilor de informaţii, inclusiv informatori ai acestor servicii până în anul 1991. Anterior, SIS susținea că informația solicitată ar fi secret de stat, iar legea nu oferă membrilor Consiliului de Integritate acces la asemenea date, potrivit portalului bizlaw.md.

Din această cauză, Consiliul de Integritate al ANI se află în blocaj și nu poate continua concursul pentru alegerea conducerii instituției. Potrivit membrilor Consiliului, SIS urma să prezinte avizele până la sfârșitul acestei săptămâni. La ședința de astăzi, avizele încă nu erau prezentate. Membrii Consiliului speră că vor primi un răspuns, iar săptămâna viitoare vor putea continua concursul pentru selectarea șefiei ANI.

Amintim că, concursul pentru selectarea președintelui și a vicepreședintelui ANI a fost anunțat pe 7 aprilie. La concurs s-au înscris patru candidați. Trei dintre aceștia sunt foști șefi ai Comisiei Naționale de Integritate (CNI), predecesoarea Autorității Naționale de Integritate, iar unul – membru al Consiliului Superior al Magistraturii:

Anatolie Donciu, președinte în exercițiu al ANI;
Victor Strătilă, vicepreşedinte în exercițiu al ANI;
Lilian Chişcă, şef al Direcţiei control venituri şi proprietăţi din cadrul ANI;
Teodor Cârnaț, membru al CSM.
Potrivit Consiliului de Integritate, Universitatea de Stat din Moldova a expediat informații potrivit cărora nu au fost aplicate careva sancțiuni pe numele lui Teodor Cârnaț. La fel, ANI a expediat informații precum că Lilian Chișcă, Victor Strătilă și Anatolie Donciu nu au fost sancționați disciplinar.

Reorganizarea Comisiei Naționale de Integritate în Autoritatea Națională de Integritate a blocat activitatea instituției. Din august 2016, instituția nu a mai emis decizii. Astfel, zeci de proceduri de control vor expira și funcționarii nu vor fi verificați dacă și-au declarat corect averile și interesele. 

bizlaw.md.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus