Timpul.md

Bună Dimineața 21 Iulie 2010 | 05:08

Apele Prutului

Nici chiar bătrânii din Obileni, Cotul Morii, Sărăteni şi Nemţeni nu ţin minte o astfel de apă ca cea care le-a inundat în aceste zile satele. „A mai fost în 1955, da era mai mică şi a ţinut puţin”, îmi spunea ieri un moş de la Obileni. „Aştept să vină cineva să-mi pompeze apa, că ajunge la casă. Am auzit că pompierii români au plecat deja acasă, dar ei aveau pompe…”.

„Azi a venit un nou detaşament”, îi spun. „Chiar au venit?”, mă întreabă cu speranţă moşul, continuând să încarce saci de nisip.
Apele care au provocat multă durere în satele inundate au pus, în acelaşi timp, la încercare şi oameni, şi ministere, şi mitropolii. Secvenţele se aştern ca într-un film: poliţişti, până la brâu în ape, acoperă breşele din diguri şi localnici beţi, care le aruncă cuvinte urâte; carabinieri de 18 ani cară saci cu nisip mai grei decât ei şi tinerii satului ameninţat care, indiferenţi, joacă fotbal chiar alături de ape; oameni care au găzduit semeni sinistraţi şi oameni care au scumpit de două ori un pachet de ceai la magazin; liste în care se duce evidenţa ajutoarelor, dar şi mormane de haine şi încălţăminte răscolite de oricine a dorit; secretara Primăriei Nemţeni, care povesteşte că şi-a pierdut casa şi că e disperată, şi o cotmăreancă blajină şi obosită de situaţie, care, în loc de „La revedere”, ne-a invitat la intrarea în casa nouă pe care o aşteaptă ca pe o izbăvire.
Îi vom arăta pe aceşti oameni în TIMPUL de vineri…

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus