Actualitate

Aproape 60% dintre ucraineni ar vota pentru aderarea Ucrainei la UE, în cazul unui referendum pe această temă

Agenţia citează un sondaj realizat de Centrul "Monitorizarea Socială", Institutul ucrainean de Cercetări Sociale "Oleksandr Iaremenko" și grupul sociologic "Rating". Studiul mai arată că 23,7% dintre respondenți au declarat că au observat un impact pozitiv asupra situației economice din Ucraina în urma semnării, în 2014, a Acordului de asociere și instituire a zonei de liber schimb cu UE.

25,9% dintre ucraineni consideră că Acordul Ucraina-UE a avut un impact parțial pozitiv, parțial negativ. În plus, 12,3% cred că acest acord a avut un impact negativ asupra economiei ucrainene. Fiecare a cincea persoană (20%) consideră că acordul respectiv nu a avut vreun impact, iar 18,2% au declarat că nu ştiu să răspundă. "Dacă acum ar avea loc referendum, 57% dintre ucraineni ar vota pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, 19,3% – pentru restabilirea relațiilor economice pragmatice cu Rusia, Belarus, Kazahstan și alte țări ex-sovietice, 13,6% nu ar participa la un astfel de referendum, iar 10,1% sunt indeciși" – menţionează sociologii de la Kiev.

În plus, 43,1% dintre ucraineni preconizează dezvoltarea ulterioară a Ucrainei ca parte a integrării europene şi a apropierii economice și culturale de țările UE. De asemenea, 37,8% dintre respondenți consideră că Ucraina trebuie să elaboreze și să implementeze un program de dezvoltare economică și culturală axat în primul rând pe utilizarea capacităților și a resurselor interne. 12,3% dintre respondenți sunt în favoarea restabilirii și extinderii legăturilor economice și culturale cu Rusia, iar 6,8% sunt indeciși în privinţa acestei chestiuni.

Sondajul mai arată că aproape jumătate dintre respondenți (48,9%) ar vota la un referendum pentru aderarea Ucrainei la NATO, în timp ce 23,2% dintre ucraineni ar vrea ca ţara lor să aibă un statut de nealiniere. 16% dintre cei chestionaţi nu ar lua parte la un astfel de referendum, iar 11,8% sunt indeciși.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *