Istorie

Astăzi, 6 august, se împlinesc 76 ani de la bombardamentul atomic de la Hiroshima

Supravieţuitorii, rudele ale celor dispăruţi şi oficiali străini au participat la ceremonia care a avut loc în cursul dimineţii la Hiroshima pentru a comemora victimele şi a cere pace în lume. Din cauza pandemiei, publicul larg nu a avut acces la ceremonie, dar au avut ocazia de a urmări online.

Majoritatea participanților, cu măști, îmbrăcaţi în negru, au ţinut un minut de reculegere la ora 08:15 (joi 23:15 GMT), la care bomba atomică americană a fost lansată asupra oraşului în urmă cu 76 de ani.

Tragedia „a învăţat omenirea că ameninţarea altora pentru a se apăra nu aduce beneficii nimănui”, a declarat primarul oraşului Hiroshima, Kazumi Matsui.
Bomba atomică de la Hiroshima a ucis 140.000 de persoane din 6 august şi până la sfârşitul anului 1945, iar acea aruncată la Nagasaki, după trei zile mai târziu, pe 9 august 1945, a ucis 74.000 de persoane în aceeaşi perioadă.

Ceremonia din acest an de la Hiroshima este prima de la intrarea în vigoare, în ianuarie, a Tratatului internaţional privind interzicerea armelor nucleare (TIAN). Tratatul nu a fost însă semnat de cele nouă ţări care deţin armă atomică (SUA, Rusia, China, Franţa, Regatul Unit, India, Pakistan, Israel şi Coreea de Nord).


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.